Nieuws

Martijn van de Griendt wint Rabo Photographic Portrait Prize met foto van Luka

‘In zijn ogen lijken twijfel en overtuiging zich in sneltreinvaart af te wisselen’, aldus de vakjury. Beeld Martijn van de Griendt
‘In zijn ogen lijken twijfel en overtuiging zich in sneltreinvaart af te wisselen’, aldus de vakjury.Beeld Martijn van de Griendt

Martijn van de Griendt heeft met zijn foto van de negentienjarige Luka de prijs voor het beste fotoportret van het afgelopen jaar gewonnen. De jury had de keuze uit bijna 500 inzendingen.

Jan Pieter Ekker


Het winnende, analoog geschoten portret toont de negentienjarige Luka, een jongen die verkeert in het schemergebied tussen adolescentie en volwassenheid. ‘In zijn ogen lijken twijfel en overtuiging zich in sneltreinvaart af te wisselen,’ aldus de vakjury van de Photographic Portrait Prize 2021. ‘Toch, of misschien wel juist daarom is zijn karakter zelfbewust en authentiek. De setting, kleurstelling en niet te vergeten de informele benadering van de fotograaf geeft de foto intimiteit.’

Martijn van de Griendt ontvangt een geldprijs van 10.000 euro en zijn winnende portret wordt opgenomen in de Rabobank kunstcollectie. De jury had de keuze uit bijna 500 inzendingen; de andere genomineerden waren Zahra Reijs, Jouk Oosterhof, Frank Ruiter en Philippe Vogelenzang.

Na studies aan de School voor Journalistiek in Utrecht en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag werkte Van de Griendt (Eindhoven, 1970) voor vele bladen en kranten, waaronder Het Parool. Daarnaast maakt hij thematische series, waar hij vaak jarenlang aan werkt, vooral over jongeren in onze snel veranderende samenleving. Zijn werk is in diverse categorieën van de Zilveren Camera in de prijzen gevallen en hij maakte een aantal bijzondere fotoboeken, zoals Smokin’Boys Smokin’Girls (2008), over rokende jongeren, Voor jou XXX Stella (2012), waarvoor hij acht jaar lang op de Kamasutrabeurs fotografeerde, en Ik ben 17 (2016), waarin zijn foto’s van Amsterdamse tieners zijn gecombineerd met hun dagboekteksten en tekeningen. In 2019 was zijn serie Document Nederland ON/OFF over onze ‘altijd-maar-aan-staanmaatschappij’ te zien in het Rijksmuseum.

Poëtische zwart-witportretten

De jury, met onder anderen Sanne Donders, de winnaar van vorig jaar, en beeldend kunstenaar Iris Kensmil, gaf de Rabobank Dutch Photographic Portrait Talent aan Bram Engelaar (1994). De autodidact kreeg de prijs ter waarde van 2500 euro voor zijn serie Matar a Saudade, poëtische zwart-witportretten die uitdrukking geven aan een gevoel van gemis. ‘Concentratie en tijd zijn onmiskenbaar de ingrediënten waardoor de geportretteerden en de fotograaf tot dit resultaat konden komen,’ aldus de jury. De winnende portretten zijn twee weken lang te zien op abri’s in de stad en in de Portrait Gallery Studio op het Marineterrein.

De Dutch Photographic Portrait Prize is in 2010 in het leven geroepen om meer aandacht te vestigen op de brede traditie van Nederlandse portretkunst in de fotografie. Een belangrijk criterium is dat in het portret de kortstondige en bewuste relatie van fotograaf en geportretteerde op een bijzondere manier herkenbaar is. Daarnaast spelen vakmanschap, techniek en compositie een rol bij de beoordeling. Eerdere winnaars zijn Koos Breukel, Stephan Vanfleteren, Gerard Wessel, Annaleen Louwes, Sander Troelstra, Jitske Schols, Sarah Mei Herman, Sanne Donders en Robin de Puy (twee keer).

Foto uit serie Matar a Saudade. Beeld Bram Engelaar
Foto uit serie Matar a Saudade.Beeld Bram Engelaar
Meer over