Update

Marente de Moor wint AKO Literatuurprijs

De Nederlandse schrijfster en slaviste Marente de Moor (1972) heeft de AKO Literatuurprijs 2011 gewonnen met haar boek De Nederlandse maagd. Dat maakte juryvoorzitter Ernst Hirsch Ballin maandagavond bekend in het recent heropende Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De Moor ontving een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro.

ANP/Redactie
Felicitaties voor de Nederlandse schrijfster Marente de Moor (L) van haar haar moeder Margroet de Moor nadat ze de AKO Literatuurprijs 2011 heeft gewonnen met haar boek De Nederlandse maagd. © ANP Beeld
Felicitaties voor de Nederlandse schrijfster Marente de Moor (L) van haar haar moeder Margroet de Moor nadat ze de AKO Literatuurprijs 2011 heeft gewonnen met haar boek De Nederlandse maagd. © ANP

Naast De Moor dongen vijf andere schrijvers mee naar de prestigieuze literatuurprijs, die dit jaar voor de 25ste keer werd uitgereikt: Jeroen Brouwers met Bittere bloemen, Peter Buwalda met Bonita Avenue, Arnon Grunberg (Huid en haar), Marja Pruis (Kus me, straf me) en P.F. Thomése (De weldoener).

De jury sprak over een 'subtiele en zinnelijke roman over de littekens die een oorlog achter kan laten, met een zeggingskracht die nu nog relevant is'. De Nederlandse maagd gaat over Janna, een jonge Nederlandse schermster, en speelt zich af in de jaren 30.

Tweede roman
Het is de tweede roman van De Moor, die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie acht jaar in Rusland heeft gewoond. Ze werkte er onder andere als verslaggever voor De Groene Amsterdammer. In 2007 verscheen haar debuutroman, De overtreder. Marente is de dochter van schrijfster Margriet de Moor, die de AKO Literatuurprijs won in 1992 voor haar boek Eerst grijs dan wit dan blauw.

De jury had uit een aanbod van ruim 400 Nederlandstalige boeken in het genre 'literair proza voor volwassenen' eerst een selectie gemaakt van 25 titels voor de 'tiplijst'. Daarvan verschenen zes boeken uiteindelijk op de 'toplijst'.

De AKO Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en wordt uitgereikt sinds 1987. Voor de prijs komen boeken in aanmerking die zijn verschenen tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. De afgelopen twee jaar wonnen Vlamingen de prijs: Erwin Mortier en David Van Reybrouck. Dit jaar waren geen Vlamingen genomineerd.

De Nederlandse schrijfster Marente de Moor wint de AKO Literatuurprijs 2011. © ANP Beeld
De Nederlandse schrijfster Marente de Moor wint de AKO Literatuurprijs 2011. © ANP
Meer over