Marco Borsato stopt voorlopig met werken vanwege burn-out

Zanger Marco Borsato (53) legt voor onbepaalde tijd het werk neer, zo meldt Mojo Concerts. Volgens de concertorganisator hebben de vele jaren presteren onder hoge druk zijn tol geëist.

Suzanne Borgdorff en Marlies van Leeuwen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Met de bekendmaking van het nieuws is de agenda van Borsato voor onbepaalde tijd leeggemaakt. “Wat ik doe is mijn lust en mijn leven maar ik merk nu dat ik er echt doorheen zit, dat de energie weg is en dat ik met een burn-out te maken heb,” stelt de artiest in een reactie.

“De impact van alles wat er de laatste jaren is gebeurd, heb ik toch niet in zijn geheel verwerkt. Ik heb langere tijd nodig om me weer helemaal op te laden voordat ik er weer vol voor kan gaan.”

Bij concertorganisator Mojo merkten ze dat Borsato behoorlijk vermoeid was aan het eind van 2019. “We dachten: hij kan bijtanken in de kerstvakantie en dan kan hij er nu, in het nieuwe jaar, weer helemaal tegenaan. Dat bleek niet het geval,” zegt Marjanne Manders van Mojo.

“Hij heeft jarenlang hard gewerkt, met vele hoogte- en een aantal dieptepunten. Hoe lang hij de tijd nodig heeft om te herstellen, weten we niet. Daarom is besloten om voor onbepaalde tijd zijn agenda leeg te vegen.”

Het betekent voorlopig een streep door plannen rond zijn 30-jarig jubileum, dat de zanger dit jaar zou vieren. In zijn meest recente nieuwsbrief liet hij zijn fans nog even in spanning voor wat er zou gaan komen. “Ik beloof snel mijn plannen met jullie te delen. Ik laat mijn 30-jarig jubileum natuurlijk niet zomaar voorbij gaan.”

Er stonden volgens Manders geen grote concerten of televisieklussen op stapel die al bekend waren. “Marco had een overvolle agenda met concerten, tv-werk, fotografie en zijn liefdadigheidswerk, maar er stond niks op de planning waar mensen bijvoorbeeld al kaartjes voor konden krijgen.”

Onverwacht

De beslissing van Borsato, die nauw samenwerkt met componist John Ewbank, komt onverwacht. De zanger sleepte in november nog de Ticket of the Year Award van Ticketmaster in de wacht. Borsato nam de prijs zelf in ontvangst in de Ziggo Dome in Amsterdam voor zijn serie van vijf concerten in De Kuip afgelopen zomer.

Die concerten werden Borsato’s mooiste uit zijn carrière. “Zowel technisch als muzikaal was het een zogeheten masterpiece,” blikte hij terug. “Ons doel was om drie generaties bij elkaar te krijgen en dat is gelukt. Dat het dan zo wordt gewaardeerd is het mooiste compliment dat je kunt krijgen.”

Een van de dieptepunten afgelopen jaar is ongetwijfeld de storm die ontstond rond zijn affaire met pianiste Iris Hond. De relatie dateerde van een aantal jaar geleden, maar kwam pas recent naar buiten. Desondanks is zijn huwelijk met Leontine Borsato, met wie hij drie kinderen heeft ‘sterker gemaakt dan ooit’, liet hij toen weten.

Rust houden

In januari 2014 legde Borsato ook het werk neer nadat hij werd getroffen door een TIA; een bloedprop in de bloedvaten van de hersenen. Borsato bekende daarna moeite te hebben met rust houden. “Als je zo’n druk baasje bent als ik, is het lastig.” Hij zei verder snel vermoeid te zijn. “En dat gevoel is niet altijd gerelateerd aan de inspanningen die ik lever.”

Borsato scoorde laatst nog zijn veertigste Top 40-hit. Bekijk hieronder hoe hij erachter kwam.

Meer over