Manuscript Samuel Beckett levert 1,1 miljoen op

Het manuscript van de roman Murphy van de Ierse auteur Samuel Beckett is woensdag in Londen geveild voor 962.500 Britse pond (1,1 miljoen euro). Dat meldt veilinghuis Sotheby's. De nieuwe eigenaar is de Universiteit van Reading.

Samuel Beckett (jaartal onbekend). Beeld anp
Samuel Beckett (jaartal onbekend).Beeld anp

David Bell, rector van de universiteit, meent dat de aankoop van het manuscript 'ongekende mogelijkheden verschaft om meer te leren over een van de grootste schrijvers sinds mensenheugenis'.

Het manuscript bestaat uit zes schriften met de, veelvuldig herschreven, tekst van het boek, voorzien van aantekeningen, tekeningen en andere krabbels van Beckett. Het werk biedt inzicht in het creatieve proces achter het ontstaan van de roman. Zo blijkt Beckett bijvoorbeeld de openingszin van Murphy acht keer te hebben aangepast. Beckett tekende in de schriften ook portretjes van onder anderen James Joyce en Charlie Chaplin.

Murphy werd geschreven tussen augustus 1935 en juni 1936 en verscheen in 1938. De roman is de eerste van Beckett die werd uitgegeven en vertelt het verhaal van Murphy, een man die op diverse manieren lijkt te willen ontkomen aan zintuiglijke waarneming en het fysieke bestaan.

Meer over