Madonna ziet Sara

Madonna in Berlijn tijdens het 58e Berlinale filmfestival voor de vertoning van haar film 'Filth and Wisdom', op 12 februari 2008. Foto AP/Franka Bruns Beeld
Madonna in Berlijn tijdens het 58e Berlinale filmfestival voor de vertoning van haar film 'Filth and Wisdom', op 12 februari 2008. Foto AP/Franka Bruns

AMSTERDAM - Madonna, die zaterdag 16 augustus 50 jaar wordt, is zo'n artiest van wie muziek en persoonlijke levensstijl niet los van elkaar te zien zijn. Door een consequent doorgevoerde manipulatie van media en publiek met haar muziek, films, video's, uitspraken en haar seksualiteit en geloof, behoudt Madonna te allen tijde de absolute controle over haar eigen carrière.

Ze staat bekend om haar provocerende optredens, haar steeds wisselende uiterlijk, maar ook haar tomeloze inzet bij al haar projecten. Madonna is wereldwijd de bestverkopende vrouwelijke artiest ooit.

Madonna blijft door de decennia heen het symbool van een zakelijke vrouwelijkheid, een combinatie van een nieuw soort feminisme met een zekere mate van ordinariteit en gehaaidheid. Haar albums gaan keer op keer als warme broodjes over de toonbank, maar haar films (ongeveer 22) zijn minder goed ontvangen. Het lijkt haar niet te deren. Ze doet wat ze graag wil en ze wil veel.

Rock- en discobands

Madonna Louise Veronica Ciccone wordt geboren op 16 augustus 1958 in Bay City, in de staat Michigan. Begin jaren '70 verhuist Madonna naar New York waar ze studeert en optreedt met rock- en discobands. De eerste single, Everybody, wordt in 1982 een hitje in Amerikaanse dansclubs, een jaar later gevolgd door Physical Attraction. Het vrolijke Holiday (ook 1983) maakt haar ook buiten de VS bekend.

Van haar albums Madonna (1983) en Like a Virgin (1984) worden elk meer dan een miljoen exemplaren verkocht en haar latere albums zijn niet minder succesvol. In 1985 speelt ze haar eerste filmrol, in Desperately Seeking Susan. Inmiddels telt de wereld miljoenen mini-Madonna's, met veel bloot, veel leer, veel sjaaltjes, strikken en heel veel kettingen.

Controversiële album
Ze richt een eigen muziek- en filmbedrijf op, Maverick Entertainment. Talloze albums (in de loop der tijd wat spiritueler) en enkele filmrollen volgen, alsmede het controversiële album Erotica (twee miljoen exemplaren), met het bijbehorende boek Sex (1,4 miljoen exemplaren).

De pikante foto's maken het haar nog moeilijk bij de auditie voor de filmversie van de musical Evita (1996). Madonna krijgt voor haar rol een Golden Globe. Ook gaat ze het toneelpodium op en schrijft kinderboeken.

Met Confessions on the Dancefloor keert ze terug naar de disco. Inmiddels is ze 'into' Kabbala, een eeuwenoude mystieke joodse leer. Dit najaar start The Queen of Pop haar zoveelste tournee en op 2 september treedt ze op in de Amsterdam ArenA. (ANP)

null Beeld
Meer over