PlusGallery Viewer

Madelon van Schie: ‘Compromis sluiten in kunst is zonde’

Ana Navas - Tara III, 2019, Acryl op canvas, katoen, nepleer, 114 x 171 cm, uniek werk.
Galerie: tegenboschvanvreden
 Beeld -
Ana Navas - Tara III, 2019, Acryl op canvas, katoen, nepleer, 114 x 171 cm, uniek werk.Galerie: tegenboschvanvredenBeeld -

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Curator Madelon van Schie zou graag kunst kopen van Félix González-Torres.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Zowel in mijn werk als privé ben ik dagelijks met kunst bezig. Via kunst begrijp ik de wereld beter, of in elk geval anders. Het is heerlijk om te ­kijken, je te verdiepen in een kunstwerk en dat er dan compleet nieuwe, onverwachte gedachtegangen en inzichten ontstaan.”

Kreeg u kunst van huis uit mee?

“Mijn ouders houden allebei erg van kunst: we gingen altijd naar musea en concerten, en op vakantie bezochten we steevast alle kerken en kastelen in de wijde omgeving. Ik vond dat allemaal maar vervelend, ik speelde liever buiten. Maar goed, ergens moeten die gedwongen bezoekjes toch een zaadje hebben geplant, want op een gegeven moment was ik vastbesloten om kunstgeschiedenis te gaan studeren.”

Waar haalt u uw informatie over de kunstwereld vandaan?

“Ik kom veel te weten via de sociale media en kijk regelmatig op websites als Artnews en Hyperallergic. Daarnaast ben ik abonnee van Metropolis M, lees ik Afterall, Hyperallergic en Terremoto en hebben we een abonnement op The Art News­paper.”

Waar bekijkt u het liefst kunst?

“Het allerleukst en spannendst is het natuurlijk om op atelierbezoek te gaan bij een kunstenaar, maar ik kijk overal. Naast galeries en musea bezoek ik steevast de biënnales van Venetië en São Paulo en ook beurzen: Art Basel, Arco Madrid en Artbo in Bogotá sla ik zelden over.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ongeveer twee à drie keer per jaar, afhankelijk van mijn budget en van wat ik tegenkom. Ik koop vrijwel alleen uniek werk. Als het in oplage is dan zijn het foto’s.”

En waar koopt u dan?

“Eigenlijk overal. Bij galeries, op beurzen, direct van de kunstenaar en op de veiling.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Nee, dat is niet belangrijk. We zijn allebei kunsthistoricus en werkzaam in de kunstwereld, maar hebben heel eigen interesses. Het zou zonde zijn om compromissen te sluiten, vinden we.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“In Nederland heb ik een speciale band met tegenboschvanvreden. Ik heb er onlangs nog een tentoonstelling samengesteld met werk van Latijns-Amerikaanse kunstenaars. De eigenaren Martin en Pietje en hun director Joan zijn ontzettend bevlogen en goed ingevoerd.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“De eerste naam die me nu te binnen schiet is Félix González-Torres. Zijn minimale, heldere taal reikt zo ver. Zijn werk verbindt het autobiografische en intieme met het publieke en het zakelijke, het is politiek en bovendien mateloos poëtisch.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Ana Navas: omdat haar werk me altijd verrast en laat glimlachen. Het is vindingrijk, speels en authentiek. Eerder dit jaar kocht ik van haar een assemblage van matten, jarentachtigsieraden en schoudervullingen. Geweldig! Haar werk is overigens nog tot 5 oktober te zien bij tegenboschvanvreden.”

“Pauline Curnier Jardin: omdat ik houd van haar koortsachtige manie, haar theatrale, absurde benaderingen van even zo vervreemdende onderwerpen, bijna altijd met een vrouwfiguur in de hoofdrol.”

“Meiro Koizumi is een kunstenaar in wie ik me meer zou willen verdiepen. Ik vind het heel intrigerend hoe hij zaken als het collectieve geheugen van Japan, maar ook trauma’s en taboes in beeld brengt.”

Curator Madelon van Schie Beeld -
Curator Madelon van SchieBeeld -

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over