PlusAchtergrond

Maatwerk met een twist: de eigen stijl van prins Charles

Bij stijliconen onder de Britse royals denkt niemand aan prins Charles. Toch is de tikkeltje excentrieke prins stijlvast en een duurzaamheidsstrijder avant la lettre. Daar krijgt hij nu eindelijk de credits voor.

Fiona Hering
Charles (hier in 1981 in Nieuw-Zeeland) liet zich inspireren door de kledingstijl van zijn oom, de Duke of Windsor.     Beeld Getty Images
Charles (hier in 1981 in Nieuw-Zeeland) liet zich inspireren door de kledingstijl van zijn oom, de Duke of Windsor.Beeld Getty Images

Als je een kledingstijl maar lang genoeg blijft dragen, wordt die na 25 jaar vanzelf weer mode, is een van de uitspraken die de Britse prins Charles (zaterdag 72 geworden) blijft achtervolgen. Met mode en trends heeft hij nooit iets gehad. Al sinds zijn jeugd loopt hij voornamelijk in pakken met stropdas. Discrete kleuren en bescheiden prints hebben zijn voorkeur en hij is trouw aan Anderson & Sheppard en Gieves & Hawkes, beide kleermakers in de beroemde Savile Row in Londen.

Laten we wel zijn, als de stijlvolle kleding van het Britse koningshuis ter sprake komt, heeft niemand het over prins Charles. Des te meer gaat het over de pastelkleurige deux-pièces en jurken van koningin Elizabeth II, opgeleukt met Guccischoenen (in dezelfde kleur), een hoed, handschoenen en onafscheidelijke handtas.

Prinses Diana

Charles wordt zijn leven lang al omgeven door vrouwen who steal his thunder. Eerst werd hij door prinses Diana richting schaduw verdreven, nu door schoondochters Kate Middleton en Meghan Markle. Het is een plek die de verlegen prins lang leek te prefereren. Tot onlangs. Hij was – naar verluidt – woedend toen zijn zoon Harry en diens vrouw Meghan vorig jaar een explosief tv-interview gaven tijdens hun tour door Afrika en zo alle media-aandacht afleidden van de documentaire Prince Charles: Inside the Duchy of Cornwall, over alle hoogtepunten die hij heeft bereikt bij de ontwikkeling en het onderhouden van het hertogdom, bestaande uit 530 vierkante km land en zo’n 700 boerenbedrijven.

Tekst gaat verder onder de foto

Ascot, 1975. Dresscode: morning dress, wat onder meer inhoudt een pandjesjas, waarvan de achterkant tot de knieholte reikt.   Beeld Getty Images
Ascot, 1975. Dresscode: morning dress, wat onder meer inhoudt een pandjesjas, waarvan de achterkant tot de knieholte reikt.Beeld Getty Images

Maar nu is de Prince of Wales aan zet. Het gerucht – volgens koninklijk biograaf Robert Jobson – dat zijn moeder volgend jaar, op haar 95ste, eindelijk het stokje aan hem zal overdragen, heeft hem vleugels gegeven. De komende jaren draaien om hém.

Zo liet hij zich meteen voor het decembernummer van de Britse Vogue fotograferen. Staand in de romantische wilde tuin van zijn huis Highgrove in Gloucestershire is de Prince of Wales zijn excentrieke zelf. Gekleed in een lavendelkleurig overhemd van Turnbull & Asser, stropdas weggestopt in de band van zijn lichtbruine broek en een crèmekleurig linnen jasje dat de kleermakers van Anderson & Sheppard 30 jaar geleden (!) voor hem maakten. Lichtblauw pochet in de borstzak, schattig vergeet-me-nietje in het knoopsgat. Een gevoelige man die een zekere aristocratische onverschilligheid uitstraalt. Het jasje bleek inmiddels een kunstwerk met veel herstelwerk binnenin en nieuw aangezette dubbele manchetten, die Charles graag enigszins achteloos terugslaat.

Starstruck

Een onberispelijke stijl die de onzekere jonge prins afkeek van zijn oom, de Duke of Windsor, die afstand deed van de troon om met Wallis Simpson te kunnen trouwen. “Charles was starstruck door de foto’s die hij had gezien van uncle David, en hoopte waarschijnlijk dat iets van die glamour ook aan hem zou gaan kleven,” zei historicus Christopher Wilson ooit, auteur van A Greater Love: Prince Charles’s Twenty-Year Affair with Camilla Parker Bowles.

Tekst gaat verder onder de foto

In safaripak in 1984, Papoea-Nieuw-Guinea.   Beeld Tim Graham Photo Library via Get
In safaripak in 1984, Papoea-Nieuw-Guinea.Beeld Tim Graham Photo Library via Get

De koninklijke hoogheid is trouw aan zijn kleermakers, dol op een tikkeltje wijde double-breasted maatpakken en hij investeert in kwaliteit. Zo draagt hij altijd handgemaakte schoenen van Crockett & Jones of John Lobb. Als je die koestert en op tijd laat repareren, kunnen ze minstens een half leven mee. Perfect voor de prins die, stelt hij in Vogue, het haat om spullen weg te gooien. “Ik laat alles liever repareren, desnoods met patchwork, dan er afstand van te doen. Al zijn de extra kilo’s die er in de loop der jaren bijkomen een handicap.”

De prins is het toppunt van zuinigheid, een duurzaamheidsstrijder avant la lettre. Buy once, buy well, is zijn motto. In 2018 begeleidde hij zijn schoondochter Meghan Markle naar het altaar in een very vintage driedelig, enigszins gekreukt, grijs pak dat hij had laten oppimpen. Daar krijgt hij nu de credits voor van de modewereld, die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan.

Traditioneel handwerk

Mode mag dan niet meteen aan zijn imago kleven, de prins zet zich al jaren in voor het behoud van traditioneel handwerk in de mode-industrie. Dat heeft geresulteerd in een nieuw initiatief: het Modern Artisan Project, een scholingsprogramma gefinancierd door The Prince’s Foundation. Hierbij hebben pas afgestudeerde modestudenten van het Politecnico di Milano met hulp van e-tailers Yoox en Net-a-Porter een collectie van zeventien stuks ontworpen. Deze is gefabriceerd door studenten van het traditioneelvakmanschapsprogramma van Dumfries House, het hoofdkantoor van The Prince’s Foundation in Ayrshire, Schotland. Via de genoemde e-tailers is de collectie voor mannen en vrouwen te koop.

Tekst gaat verder onder de foto

Op het Schotse Balmoral in kilt, 1997.   Beeld Getty Images
Op het Schotse Balmoral in kilt, 1997.Beeld Getty Images

Drie jaar geleden werd het zaadje geplant toen de prins met zijn vrouw het hoofdkantoor van Yoox en Net-a-Porter in Milaan bezocht en ceo Federico Marchetti overhaalde een kijkje te komen nemen bij Dumfries House. Vorig jaar dronk de prins ook al thee met Vin + Omi, een duurzaam Brits punklabel, en nodigde hij de ontwerpers uit textiel te maken van brandnetels op Highgrove. De collectie verscheen op de catwalk tijdens London Fashion Week.

The Crown

Charles als vernieuwer van de modewereld mag misschien even wennen zijn, vergeet niet dat de man in zijn jonge jaren veel vrouwen het hoofd op hol bracht met zijn verrassende kledingkeuze. Zo droeg hij een lichtroze cowboypak met ruitoverhemd, bolo tie en witte Stetsonhoed tijdens een officiële tour door Canada eind jaren zeventig. En een babyblauw safarishirt met korte mouw op een chino met rijlaarzen tijdens een polowedstrijd. Of mijn favoriet: het safaripak in Yves Saint Laurentstijl dat hij in 1984 droeg tijdens een staatsbezoek aan Papoea-Nieuw-Guinea. Weg was de focus op zijn flap­oren, hier stond de meest gewilde vrijgezel ter wereld. In het vierde seizoen van The Crown kunnen we er weer van genieten. Van zijn jongere jaren, met achteloos in zijn broek gepropte overhemden en oversized truien, tot zijn onberispelijke volwassen stijl.

Tekst gaat verder onder de foto

Als Charles ergens arriveert, controleert hij altijd eerst zijn manchetknopen, constateerde de acteur die hem speelt in The Crown.   Beeld Getty Images
Als Charles ergens arriveert, controleert hij altijd eerst zijn manchetknopen, constateerde de acteur die hem speelt in The Crown.Beeld Getty Images

Acteur Josh O’Connor, die Charles speelt in de hitserie, vertelde in The Graham Norton Show wat hem was opgevallen tijdens het bestuderen van zijn karakter. “Als de prins uit een auto stapt, voelt hij altijd eerst aan zijn manchetknopen, daarna aan zijn pochet, alvorens te wuiven. Telkens weer. Het is dat gevoel van feilloze toewijding aan het idee van ‘Prins Charles’ dat zijn unieke, persoonlijke flair definieert.”

The Crown zou de verkoop van double-breasted pakken zomaar een boost kunnen geven.

Ellis Faas

In augustus overleed Ellis Faas, die naast haar werk als geroemd visagist ook een eigen cosmeticamerk had. Ellis Faas Cosmetics wordt voortgezet door haar team, dat nu een box met de naam Unforgettable op de markt brengt met daarin vier van haar favoriete producten.

Supreme verkocht

Streetwearlabel Supreme is deze week voor 1,76 miljard euro verkocht aan VF Corp, eigenaar van onder andere Vans en The North Face. Na de samenwerking met modehuis Louis Vuitton in 2017 schoot de waarde van Supreme omhoog. Door de groeiende populariteit van casual kleding is de waarde daarna nog bijna ­verdubbeld.

Skiën in Klosters, Zwitserland, 1994.  Beeld Tim Graham Photo Library via Get
Skiën in Klosters, Zwitserland, 1994.Beeld Tim Graham Photo Library via Get
In double-breasted pak, Brazilië, 2009.   Beeld Getty Images
In double-breasted pak, Brazilië, 2009.Beeld Getty Images
Meer over