Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg: 'Sociaal klopt het'

Zelden maakt Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg een optreden van begin tot eind mee. En stressen doet hij vooral de eerste dag. Maar als de rust eenmaal is neergedaald is het, ook voor hem, genieten.

Peter van Brummelen
Eric van Eerdenburg Beeld Linda Stulic
Eric van EerdenburgBeeld Linda Stulic

Hoe beleeft de directeur Lowlands? Zijn het drie dagen van stress of kun je ook genieten?
"Stressen doe ik vooral de eerste dag. Dan wil ik bij alles weten of het wel loopt en moet er soms worden bijgestuurd. Gister liep ik over de markt en bleek daar het geluid niet goed te zijn, dat moet dan meteen worden aangepakt."

"Op de eerste dag is er ook altijd veel gedoe met mensen die bellen dat ze niet binnen kunnen komen of de verkeerde kleur polsbandjes hebben, terwijl ze maanden de tijd hadden om dat te regelen. Op de tweede dag is er veel meer rust, zeker als nu het weer goed is. En ja, dan geniet ik ook."

Maak je wel eens een show van begin tot eind mee?
"Vrijwel nooit. Ik was graag bij Amyl and The Sniffers en Tshegue geweest, maar het kwam er gewoon niet van. Trixie Whitley heb ik helaas ook gemist. Ik vind haar erg goed, zeker live, maar het wilde in Nederland tot nu maar niet echt lukken met haar. Ik was benieuwd of daar nog enige beweging in zat."

Er is het nodige veranderd op het Lowlandsterrein. Bevalt het?
"Het hogere podium in de Alpha werkt goed. Ook zijn we tevreden over de nieuwe Heinekentent, waar de zichtlijnen binnen veel beter zijn geworden, buiten kan er verder aan worden gewerkt. Ook hebben we meer rustplekken op het terrein gecreëerd. Dat werkt goed. Ik kijk vooral hoe de stad Lowlands draait. En ik constateer een gezellige, ontspannen sfeer. Sociaal klopt het."

Klopt het programma van Lowlands 2018 ook?
"Ik denk het wel. Je bent afhankelijk van het aanbod natuurlijk, maar de door ons gewenste lijnen zitten zeker in het programma. Heb je kritiek?"

Er wordt hier en daar gemord over het gebrek aan echte klappers.
"Ik vond Gorillaz geweldig. Fantastische band, heel goede sfeer. Maar de grootste klapper is nog aanstaande natuurlijk: morgenavond Kendrick Lamar. Morgen treedt ook Dua Lipa op. Daar hebben oudere muziekjournalisten niet zo veel mee, maar een groot deel van het publiek juist wel."

Het publiek lijkt jonger dan voorheen. Klopt die indruk?
"Ik denk het wel, maar pas na afloop weten we het zeker. Dan krijgen we de onderzoekscijfers binnen. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers is de laatste jaren aan het dalen. Vorig jaar was het 29. De groep van van 25 tot 30 jaar blijft het grootst, maar ik denk dat er dit jaar groei zit in de groep daaronder: van 20 tot 25. Dat is goed."

"Doordat we altijd zo snel uitverkocht raakten, waren er lang maar weinig bezoekers die voor het eerst op het festival kwamen, gemiddeld 7 tot 12 procent. Dat moet 25 tot 30 procent zijn, vinden we. Mensen die hier al twintig keer zijn geweest, worden misschien wat blasé. Mensen die voor de eerste keer komen ervaren Lowlands als - in positieve zin - een dreun in hun gezicht. Dat enthousiasme is goed voor de sfeer."

Dit jaar zijn er 60.000 bezoekers op Lowlands, 5000 meer dan gebruikelijk. Toch voelt het niet drukker, hoe kant dat?
"Dat heeft te maken met die rustpunten. Je hebt de hoofdroute, daar is het altijd druk, dat is de snelweg van Lowlands. Maar door omheen heb je allemaal plekken waar het stiller is. Dat je tegenwoordig om het meertje heeft kunt lopen, werkt ook goed. En de scheiding tussen het festivalterrein en de campings is minder strikt dan voorheen, dat geeft een veel opener gevoel."

Lees het verslag van de eerste dag: Lowlands is vooral relaxt maar knalt nog niet

Popverslaggevers Peter van Brummelen en Stefan Raatgever verslaan deze editie van Lowlands. Lees hier alles over het festival.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over