PlusFilmrecensie

Love Sarah: even zoet als de waren die worden uitgestald in de bakkerij

Joost Broeren
Love Sarah. Beeld -
Love Sarah.Beeld -

De vele mensen die tijdens de lockdown in de weer zijn gegaan met zelfgebakken zuurdesembroden weten dat bakken een proces van vallen en opstaan is. De chefs in de Britse hartverwarmer Love Sarah krijgen allerlei specialistische recepten echter in een handomdraai onder de knie. Het is tekenend voor de manier waarop dit drama herhaaldelijk kiest voor de weg van de minste weerstand.

Centraal staat een drietal vrouwen. Ze vinden elkaar nadat ene Sarah in de openingsscène van haar fiets wordt gereden. Isabella (Shelley Conn) is Sarahs beste vriendin en haar compagnon in het bakkerijtje dat de twee samen wilden openen. Mimi (Celia Imrie) is Sarahs moeder, met wie ze na een ruzie geen contact meer had. Clarissa (Shannon Tarbet) is Sarahs koppige dochter, die de andere twee vrouwen zover krijgt om die bakkerij alsnog te openen, als eerbetoon aan Sarah.

Het is de aanzet voor wat een mooi verhaal over solidariteit had kunnen zijn. In plaats daarvan voelen regisseur Eliza Schroeder en scenarist Jake Brunger de noodzaak om ruim baan te geven aan de romantische verwikkelingen tussen Isabella en Matthew (Rupert Penry-Jones). Deze ex van Sarah, chef van een restaurant met twee Michelinsterren, duikt als ongeloofwaardige redder in nood op als de drie vrouwen zich met de handen in het haar afvragen wie het goddelijke baktalent van Sarah zou kunnen evenaren.

Om het evenwicht te bewaren, krijgt ook Mimi een vrijer, in de vorm van de zonderlinge uitvinder tegenover de bakkerij. Intussen vindt de bakkerij succes door zoetigheden van over de hele wereld op het menu te zetten, en zo de ‘diverste stad ter wereld’ te bedienen – een sterk staaltje culturele toe-eigening.

Het is wittemiddenklasse-escapisme in de stijl van Love Actually, maar dan minder scherp en grappig. Love Sarah is een moedwillig onschuldig tussendoortje, even zoet als de waren die worden uitgestald in de bakkerij.

Love Sarah

Regie Eliza Schroeder

Met Celia Imrie, Shannon Tarbet, Shelley Conn

Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Arena, De Munt

Meer over