Longarts Wanda de Kanter is vijfde Zomergast

Longarts Wanda de Kanter is de vijfde Zomergast die aanschuift bij Janine Abbring. Dat heeft VPRO vrijdagochtend bekendgemaakt via Twitter. De Kanter schuift op 25 augustus aan. Zomergasten gaat op 28 juli van start bij de VPRO. De omroep maakt deze week via sociale media elke dag een gast bekend.

ANP/Het Parool
 Wanda de Kanter, longarts van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Beeld Ivo van der Bent
Wanda de Kanter, longarts van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.Beeld Ivo van der Bent

Naast haar werk als longarts in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis strijdt De Kanter tegen de tabaksindustrie en voor een rookvrije jeugd. In 2016 deed De Kanter met collega Pauline Dekker en een aantal kankerpatiënten aangifte tegen de vier grote tabaksproducenten die in Nederland actief zijn.

De longarts wil de kijkers van Zomergasten aan het denken zetten. “Mijn Zomergastenavond is geslaagd als mensen zien dat het leven meer is dan hun eigen leven. Dat je werkelijk gaat nadenken: zorgen wij wel goed genoeg voor onze opgroeiende kinderen op dit moment, voor mensen die een minderheid zijn, mensen met dementie, mensen met kanker,” zegt ze op de site van het VPRO-programma. “Nederland heeft fantastische zorg, maar ik vind dat we elkaar soms erg in de steek laten. Ik zou het mooi vinden als ik door die drie uur kan laten zien dat je niet jezelf als maat moet nemen en hoe we beter voor elkaar kunnen zorgen.”

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat John van den Heuvel, Hanna Bervoets, Nina Jurna en Maxim Februari de kijkers deze zomer hun ideale televisieavond voorschotelen.

Maxim Februari

Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari is op 18 augustus de vierde Zomergast. Dat heeft de VPRO donderdag bekendgemaakt. Februari is bekend als succesvol romanschrijver en is sinds 2010 als columnist verbonden aan NRC Handelsblad.

Nina Jurna

Nina Jurna is de derde gast van Janine Abbring in het komende seizoen van Zomergasten. Jurna is Latijns-Amerikacorrespondent voor NRC Handelsblad in Rio de Janeiro in Brazilië. Jurna volgde het afgelopen jaar de migrantenkaravaan van Midden-Amerika naar de Verenigde Staten en versloeg de crisis in Venezuela, waar ze ook de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó sprak.

“Ik hoop de kijker mee te voeren naar dit voor mij zo fascinerende en kleurrijke continent. Latijns-Amerika kent grote contrasten van arm en rijk, van extreem geweld en onverbiddelijke hardheid, maar er is ook de gepassioneerde romantiek en de ontroerende warmte van de bevolking”, zegt Jurna op de website van de VPRO.

Hanna Bervoets

Bervoets schreef zeven romans met een vaak maatschappelijk betrokken ondertoon. Haar werk is bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs en de Frans Kellendonkprijs. Ze ontving nominaties voor de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. Dit voorjaar verscheen haar zevende roman Welkom in het rijk der zieken, een boek over chronisch ziek zijn.

John van den Heuvel

Maandag werd bekend dat John van den Heuvel de eerste gast van Janine Abbring is dit jaar. Van den Heuvel begon bij de politie en maakte in 1990 de overstap naar de journalistiek als verslaggever voor De Telegraaf en RTL. Als misdaadverslaggever publiceerde hij over verschillende geruchtmakende zaken, zoals de opkomst van motorbendes en de liquidatiegolf in Amsterdam. Ook legde hij als eerste de connectie tussen Willem Holleeder en Willem Endstra bloot. Vorig jaar werd bekend dat Van den Heuvel vanwege zijn werkzaamheden wordt bedreigd en daarom permanent wordt beveiligd.

John van den Heuvel is de eerste gast in het nieuwe seizoen van Zomergasten. Beeld ANP Kippa
John van den Heuvel is de eerste gast in het nieuwe seizoen van Zomergasten.Beeld ANP Kippa

Janine Abbring presenteert Zomergasten voor het derde jaar op rij. Zes zomeravonden lang praat zij met gasten over hun ideale televisieavond aan de hand van fragmenten. “Ik vind het een bijzondere kans via Zomergasten iets mee te geven over hoe ik mijn vak beleef, de keuzes waarvoor ik als misdaadverslaggever kom te staan en welke ingrijpende consequenties die keuzes kunnen hebben,” zegt de 56-jarige Van den Heuvel.

Meer over