Tip

Livestream: pianiste Mukaiyama in het Van Gogh Museum

Dianne Bleeker
null Beeld Takashi Kawashima
Beeld Takashi Kawashima

Nu verre grenzen gesloten zijn en het sociale contact minimaal is, verlangen we naar alternatieve ­manieren om contact te zoeken en ons menselijk te voelen. Online wordt meer gecreëerd en gedeeld dan ooit en creativiteit is belangrijk om mentaal gezond te blijven tijdens de coronapandemie.

Als antwoord op deze crisis voelden de Japanse pianiste, beeldend kunstenaar en regisseur Tomoko Mukaiyama en cinemafotograaf Reinier van Brummelen zich geïnspireerd om een reeks virtuele ­pianoconcerten met visuele ­ervaringen vanaf unieke locaties te streamen naar de buitenwereld.

Na twee succesvolle edities van A Live presenteert het duo de grande finale, hun slotrecital A Live Vol. 3 op zaterdag 11 juli om 21.30 uur vanuit het Van Gogh ­Museum.

De vleugel van Mukaiyama staat voor de beroemde Zonnebloemen van Vincent van Gogh. Het is de bedoeling dat er een dialoog ontstaat tussen haar akkoorden en de schilderijen van Van Gogh. Dit doet ze met ‘Sonic Tapestry’, een reeks compositiefragmenten die variëren van eigentijdse klassieke muziek tot aan barok.

Mukaiyama: “Voor al onze vrienden ver weg hebben we deze reeks virtuele concerten gecreëerd. In deze filmische onderdompeling kijk je door de ogen van zeven camera’s naar de interactie tussen de composities en de wereldberoemde schilderijen van Van Gogh. Alle tijdzones zijn welkom voor deze be­toverende en meeslepende editie van Night at the museum.

Tickets voor de livestream kosten 10 euro, verkrijgbaar via luftzug.nl

Meer over