Plus

Literatuuravond tussen het zuur

Het literaire tijdschrift De Revisor doet op een bijzondere manier aan klantenbinding. Het organiseert een reeks van vier literaire avonden op aparte locaties. Donderdagavond is er een in de fabriek van Kesbeke.

Maarten Moll
Kesbeke Beeld Jan Dirk van der Burg
KesbekeBeeld Jan Dirk van der Burg

Heel origineel: een literaire avond tussen augurken en zilveruitjes, tussen panharing en zure leverworst, tussen tulpenknolletjes en rolmopsen. Donderdag zullen schrijvers en dichters tussen de tafelzuren van Kesbeke optreden.

De avond in de fabriek van Kesbeke is een initiatief van het literaire tijdschrift De Revisor. Het is een literaire dwaaltocht onder de titel Het Personage: De Conservator. Verspreid door de hele fabriek treden dichters, schrijvers en een kunstenaar op. Vanavond zijn dat schrijvers Gustaaf Peek, Alma Mathijsen, Simone Atangana Bekono en Anne Vegter, muzikant Willie Darktrousers en kunstenaarsduo De Onkruidenier.

Familiegeschiedenis
Samen wekken hun voor de avond geschreven bijdrages een nieuw personage tot leven: de conservator. "Het is nog een leeg begrip, tot de schrijvers en kunstenaars daar hun invulling aan geven. Ze hebben vooraf een schrijfopdracht meegekregen om het begrip conservator vanuit verschillende invalshoeken uit te diepen," aldus Revisorredacteur en dichter Bernke Klein Zandvoort.

"We hebben Alma Mathijssen gevraagd om heel erg dicht bij de fabriek te blijven en zich op de familie­geschiedenis te richten. Gustaaf Peek zal antwoord geven op de vraag op welke manier de fabriek vandaag de dag nog een rol speelt in de stad. Dichter Simone Atangana Bekono zal het begrip conservator vanuit historisch perspectief belichten."

Tijdens Het Personage: De Conservator wordt het publiek in kleine groepen opgedeeld en langs de deelnemende schrijvers en kunstenaars geleid. Daardoor kan het publiek op intieme wijze kennismaken met het werk van de deelnemers en tegelijkertijd alle bijzondere plekken van de fabriek bekijken.

Volgende avonden
Deze literaire avond is de eerste van vier door De Revisor op een bijzonder locatie georganiseerd. Op 18 april is de tweede editie in het voormalig Scheepvaarthuis en huidige Amrâth Hotel, op 17 mei is de derde editie bij voetbalclub Wartburgia en op 19 juni vindt de laatste avond plaats bij veilinghuis De Zwaan. Telkens zal er een ander personage centraal staan.

Meer info: revisor.nl/hetpersonage

Meer over