Literaire zoo opent 11 maart

AMSTERDAM - Het Boekenweekgeschenk van Tim Krabbé, Een tafel vol vlinders, heeft een recordoplage van 968.000 exemplaren. Dit maakte de organisator van de week, de Stichting CPNB, maandag bekend tijdens de perspresentatie van de Boekenweek in het Bimhuis.

De 74ste Boekenweek is van woensdag 11 maart tot en met zaterdag 21 maart en is een ode aan het dier in de letteren onder het motto Tjielp tjielp - De literaire zoo. Behalve vele herdrukken van klassieke boeken over dieren verschijnen er ook tal van nieuwe uitgaven waarin het dier een prominente rol speelt. In het Boekenweekmagazine dat vanaf maart te koop is voor een euro, staan veel van die boeken.

Het Boekenweekgeschenk, Een tafel vol vlinders, is het negentiende boek van Tim Krabbé. Het verhaal heeft geen relatie met het thema van de Boekenweek, maar gaat over een vader-zoonrelatie. De vader voedt de zoon op met zijn eigen ambities; Bram is voorbestemd voor een uitzonderlijk leven, geen 'confectieleven'. Al staat achterop het geschenk de volgende intrigerende tekst: 'En Bram was zijn zoon. Juist omdat hij het niet was - van je eigen zoon zou je verplicht zijn te houden, waardoor je altijd moest twijfelen of je het wel echt deed; van Bram hield hij omdat het Bram was.'

Een tafel vol vlinders krijg je tijdens de Boekenweek gratis bij aankoop van 11,50 of meer aan Nederlandstalige boeken. Ook verschijnt het Boekenweek-cv 2009, geheel gewijd aan Tim Krabbé en zijn werk. Het is het cadeautje van de openbare bibliotheken aan hun leden.

Midas Dekkers schreef dit jaar het Boekenweekessay: Piep; een kleine biologie der letteren. Dekkers betoogt dat mensen pas tot zelfkennis komen als ze over dieren lezen. Hij onderzoekt de literatuur op krachtige dierenkarakters. Volgens Dekkers weten maar weinig auteurs een dier neer te zetten als een sterk personage. Terwijl dat niet zo moeilijk is, een schrijver hoeft volgens hem alleen maar goed te observeren en zijn eigen fixaties los te laten. ''Kijk door de ogen van dieren, ruik door hun neuzen en je krijgt er zo veel werelden bij.'' Het essay, oplage 95.000 exemplaren, is vanaf 11 maart te koop voor 2,50 euro.

De Boekenweek opent traditiegetrouw op de dinsdagavond voordat de Boekenweek begint met het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Op het 'Uitgelaten Boekenbal' zal Het Carnaval der dieren te horen zijn van Camille Saint-Saëns met speciaal voor deze gelegenheid geschreven teksten van Gerrit Komrij.

Op zondag 15 maart kunnen reizigers net als in vorige jaren weer op vertoon van het Boekenweekgeschenk gratis reizen met de trein, een cadeau van NS, hoofdsponsor van de Boekenweek. Tim Krabbé, behalve schrijver ook een fanatieke wielrenner en schaker, zal die dag op Utrecht CS met levende schaakstukken de strijd aangaan met grootmeester Hans Böhm, onder regie van Esmé Lammers, filmregisseur (Lang leve de Koningin) en kleindochter van oud-wereldkampioen schaken Max Euwe.

Het programma van de 74ste Boekenweek voorziet onder meer in literaire activiteiten van veertien dierentuinen in Nederland. In stad en land worden grote literaire evenementen georganiseerd. (MAARTEN MOLL)

Meer over