Recensie

Lionel Richie staat al jaren niet meer in hitparades, maar is het niet verleerd (***)

Met een avondje Sky Radioklassiekers krijgt Lionel Richie de Ziggo Dome nog moeiteloos vol. Richie biedt karaoke op zijn best.

Peter van Brummelen
Lionel Richie gisteravond in de Ziggo Dome Beeld anp
Lionel Richie gisteravond in de Ziggo DomeBeeld anp

De komst van Lionel Richie naar Nederland roept de herinnering op aan die keer dat hij te gast was in een tv-show van Paul de Leeuw. Eind jaren negentig was het. Terwijl Lionel Richie maar weer eens 'Hello' zong, zijn monsterhit uit 1984, sloegen De Leeuw en zijn gast Hans Kesting lekker aan het keten. Net als het blinde meisje in de clip bij Hello hadden de twee een gekleide kop van Lionel Richie voor zich staan. Ze graaiden en stompten net zo lang in de klei tot de zanger er heel misvormd uitzag.

'Arme Lionel,' schreef Han Lips de maandag erop in Het Parool. En: 'Richie wist dat hij al een al jaar of tien buiten de hitparades leefde, maar dat het al zo erg was, kon hij niet vermoeden. Je zag hem denken.'

Inmiddels leeft Lionel Richie nog veel langer buiten die hitparades, maar de Ziggo Dome krijgt hij probleemloos vol. Met opvallend veel vrouwen, vaak in vriendinnengroepen (zitten hun kerels een stukkie verderop in de Arena bij Ajax?). De man die in zijn hoogtijdagen meer dan 110 miljoen albums verkocht en hit na hit scoorde, is geenszins vergeten.
66 jaar is hij nu. Dat is hem niet echt aan te zien. 'Toen ik jong was, waren jullie ook jong,' zegt hij. 'Maar toen jullie oud werden, bleef ik jong.'

Versteld staan
Ja, hij is een grappenmaker. Ter inleiding van zijn louter met oude successen gevulde show, adequaat 'All the hits all night long' genoemd, voorspelt Richie dat het publiek versteld zal staan. 'Niet van mijn stem, maar van die van jullie zelf. Dit wordt karaoke op zijn best.' Met zijn eigen stem blijkt al snel niets mis te zijn. Net als aan Richies uiterlijk is er eigenlijk nauwelijks iets aan veranderd - zijn stem is nog altijd scherp en warm tegelijk, uitermate geschikt om mee te kwelen.

En kwelen is wat Richie doet in de Ziggo Dome, twee uur lang. Al die Sky Radioklassiekers komen voorbij. Uit Lionel Richies solojaren natuurlijk, maar ook uit de tijd van The Commodores. Songs van die soulgroep, die zijn toptijd had in de jaren zeventig, vormen zelfs bijna de helft van het repertoire. Dat mag, want Richie was zo'n beetje de baas van de groep. Hij memoreert in de Ziggo dat Nederland indertijd het eerste land was waar The Commodores een hit hadden. Dat was in 1974, met het nummer 'Machine gun': een opzwepend funkinstrumentaaltje.

Meer ballads
Het ontbreekt in 'All the hits all night long' op de setlist, maar de funkkant van The Commoders komt wel aan bod in het nummer 'Brick house'. Echt swingen doet het niet. Richies vijf begeleiders zijn beter in ballads, al klinkt de muziek soms wat schel en ook rommelig. 'Easy' (anders dan verliefde stelletjes over de hele wereld nog altijd denken geen liefdeslied, maar een echte break-up song) zit helemaal vooraan in de set. Hello vanzelfsprekend helemaal achteraan. En jawel, dat nummer mag worden meegezongen.

De mensen die, nadat Richie als toegift ook nog 'We are the world' heeft gezongen (hij schreef het, samen met Michael Jackson), de Ziggo Dome verlaten, kijken een stuk blijer dan de grafkoppen die tegelijkertijd de Arena komen uitsjokken.

Meer over