PlusAlbumrecensie

Lindsey Buckingham keert terug naar zijn jeugd

Stefan Raatgever
null Beeld

Het blijft mysterieus. Waarom werd Lindsey Buckingham ontslagen bij Fleetwood Mac? De officiële verklaring luidt dat hij niet wilde toeren, terwijl de anderen daar wel zin in hadden. In interviews liet Buckingham echter doorschemeren dat het ontslag volgde op een ultimatum van Stevie Nicks: hij eruit of ik eruit! De reden zou volgens hem terugvoeren op hun relatiebreuk tijdens het opnemen van het album Rumours.

Prachtig voer natuurlijk voor nieuwe muziek in de stijl van toen. En de eerste gitaarakkoorden van Buckingshams eerste soloalbum in tien jaar klinken vermoedelijk niet voor niets bijna hetzelfde als dat monumentale openingsriff van You Can Go Your Own Way, dat de scheiding van de twee documenteerde.

Soms herinneren Buckinghams melodieën ook daarna aan de band waarmee hij stadions vulde (On the Wrong Side bijvoorbeeld), maar veel meer dan op zijn laatste album samen met Christine McVie (bedoeld als Fleetwood Macplaat, maar Nicks stemde tegen) kiest Buckingham zijn eigen weg.

Die voert hem terug naar zijn tienerjaren in de jaren zestig. De dromerig wiegende refreinen van Blind Love en Time moet puber Buckingham in een net iets andere vorm op de radio hebben gehoord. Knappe liedjes zijn het stuk voor stuk. Eeuwige zonde dat er niet een paar sterke vrouwenstemmen waren om ze te zingen.

Pop

Lindsey Buckingham
Lindsey Buckingham
(Warner Music)

Meer over