Review

Linda Maas - Het Goud van Amsterdam en New York

AMSTERDAM - Amsterdam beschikt sinds deze week over een eigen fiets- en wandelgids langs de belangrijkste bezienswaardigheden uit het financiële verleden van de stad. De wandelroute begint en eindigt op het Stationsplein.

De gids, getiteld Het Goud van Amsterdam en New York verschijnt in zowel een Nederlandse als een Engelstalige editie.

De wandeling voert vooral langs locaties die een belangrijke een rol speelden in het financiële leven van de stad Amsterdam.

In de fietstocht staat vooral de relatie met New York en de Verenigde Staten centraal.

De publicatie maakt deel uit van de jubileumactiviteiten rond de Wisselbank die vierhonderd jaar geleden werd opgericht. Dankzij deze stadsbank en de in dezelfde periode ontstane aandelenbeurs kon Amsterdam in de zeventiende eeuw uitgroeien tot het financiële centrum van de wereld. Dit jaar is het bovendien vierhonderd jaar geleden dat de Britse kapitein Henry Hudson in opdracht van de Vereenigde Oostindische Compagnie als eerste Europeaan arriveerde bij het eiland Manhattan.

De wandeling voert onder meer langs de Nieuwe Brug, de meest noordelijke overbrugging over het Damrak, waar van 1566 tot 1611 de beurshandel plaatsvond. Via onder meer de Sint Olofskapel, die tot het begin de van de zeventiende eeuw bij slecht weer als beursvloer werd gebruikt, voert de tocht naar de Oude Kerk, waar zich de graven bevinden van Kiliaen van Rensselaer en Adriaen Block, twee hoofdrolspelers in de geschiedenis van Nieuw Amsterdam, het latere New York.

De route voert verder langs het Oost-Indisch Huis, waar de Oost-Indische Compagnie was gevestigd, het Allard Pierson Museum - het voormalige kantoor van De Nederlandsche Bank - en de Munttoren. Via de Bank van Lening op de Oudezijds Voorburgwal, De Brakke Grond, vroeger een herberg waar VOC-producten werden geveild, het Paleis op de Dam, waar de Wisselbank lange tijd gevestigd was, de beurs van Berlage en het Beursplein, keert de wandelaar uiteindelijk terug naar het Centraal Station.

De fietstocht begint bij de Sint-Nicolaaskerk en de Schreierstoren, waar Henry Hudson op 4 april 1609 met het VOC-schip De Halve Maen vertrok. Via het Scheepvaarthuis, het West-Indisch Pakhuis en het Scheepvaartmuseum rijden de fietsers vervolgens richting de Keizersgracht naar de voormalige woningen van John Adams, de tweede president van Verenigde Staten die van 1781 tot 1782 in Amsterdam woonde, en de WIC-regenten Kiliaen van Rensselaer en Michiel Pauw. De tocht eindigt bij het West-Indisch Huis op de Herenmarkt, dat dienst deed als hoofdkantoor van de West-Indische Compagnie.

De fiets- en wandelgids is een initiatief van Capital Amsterdam, een eerder dit jaar gelanceerd platform van financiële instellingen met als doel om Amsterdam te promoten op basis van de rijke financiële traditie.

Linda Maas - Het Goud van Amsterdam en New York - wandelen en fietsen langs de gezamenlijke geschiedenis van twee financiële centra. Island Publishers

null Beeld
Meer over