Linda de Mol van RTL naar Talpa

RTL-coryfee Linda de Mol vertrekt van RTL4 naar Talpa Network: het mediabedrijf van haar broer John de Mol.

Dennis Jansen & Gudo Tienhooven
Linda de Mol Beeld ANP
Linda de MolBeeld ANP

Het is de transfer waar de hele tv-wereld op wachtte: Linda de Mol hield het steeds af, maar volgt nu toch haar broer naar zijn zender SBS 6. Het is nog onbekend of haar programma's (als Ik Hou van Holland en Weet Ik Veel) ook naar Talpa verhuizen.

Eind september vond Linda de Mol het nog niet 'zo logisch', maar zei ze wel: "Als John zegt mij echt kei- en keihard nodig te hebben, dan ben ik weg. Of als ik daar dingen kan doen die bij RTL niet kunnen. Maar ik ben nu nog druk daar met alle programma's die ik doe. Ik sluit niet uit dat ik vertrek, maar ook niet dat ik nog een jaartje bijteken. Sowieso teken ik altijd maar voor een jaar bij en dat loopt eind juni pas af."

Het is de zoveelste transfer van John Mol die eerder zoon Johnny, Gordon, Wendy van Dijk en de heren van VI strikte: Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen.

Ook enkele programma's verhuizen van RTL naar SBS 6, titels uit De Mols eigen Talpa-productiestal: It Takes Two en Dance Dance Dance.

Linda de Mol zorgde bij RTL voor kijkcijferhits als Miljoenenjacht, Divorce, Ik Hou Van Holland, Linda's Zomerweek, Oh, Wat een Jaar!.

Ceo Sven Sauvé van RTL laat weten: "Linda heeft er nooit een geheim van gemaakt over te stappen naar Talpa Network als haar broer haar nodig heeft. Dat moment is nu daar. Gezamenlijk hebben we de afgelopen twaalf jaar vele succesvolle programma's neergezet. Mede dankzij Linda bereiken deze titels een miljoenenpubliek. Naast dat Linda een zeer prettige collega is, is ze een enorme vakvrouw die precies aanvoelt wat de kijker wil zien."

Hij vervolgt: "We bedanken haar voor de vele jaren dat we met haar hebben gewerkt en wensen haar uiteraard veel succes."

The Voice
Achter de schermen probeert John de Mol (63) ook The Voice of Holland naar zijn SBS 6 te halen. "Ik zou The Voice graag willen meenemen," stelde De Mol onlangs in de talkshow Pauw.

"Ik denk dat je dit aan de 44 advocaten vragen, die bij RTL en Talpa aan het praten zijn. Zij zijn er nu mee bezig. Het is een juridische discussie met RTL."

The Voice, een concept van John de Mols Talpa Productions, is al jarenlang het paradepaardje van RTL met een miljoenenpubliek aan kijkers. Het zou een zware slag betekenen voor RTL, omdat The Voice ook afgeleide programma's heeft als The Voice Kids en The Voice Senior. De Mol gaf toe dat het slecht gaat met SBS 6, dat een zender moet worden 'tussen NPO 1 en RTL 4'. Hij wil daar 'twee tot drie jaar voor uittrekken'.

Lees ook: Is er een masterplan of wordt John de Mol overschat?

Ook de programma's gaan mee

Niet alleen Linda de Mol vertrekt naar Talpa, met haar verhuizen haar succesprogramma's van RTL mee naar het bedrijf van haar broer: Postcodeloterij Miljoenenjacht, Weet ik Veel, Linda's Zomerweek, Oh Wat een Jaar en Ik Hou van Holland. Talpa laat weten dat het nog de vraag is welke van de twee laatste programma's zij zal presenteren.

Eerder haalde John de Mol It Takes 2 en Dance Dance Dance weg bij RTL en over The Voice of Holland wordt momenteel door juristen van beide bedrijven gesteggeld.

Het is een mokerslag voor RTL dat niet alleen kopstuk Linda de Mol vertrekt, maar nu ook maar liefst vijf kijkcijferkanonnen verkassen naar de concurrent.

RTL laat weten: "De gevolgen voor de programmering worden nu geïnventariseerd en besproken."

Meer over