‘Lieve Mona’ op 87-jarige leeftijd overleden

Loek Kessels, beter bekend als ‘Lieve Mona’, is woensdagmiddag op 87-jarige leeftijd overleden. De in Landgraaf woonachtige Kessels leed aan ongeneeslijke darmkanker en maakte vorige week bekend te kiezen voor euthanasie.

Sjors van Beek en Mark den Blanken
Loek Kessels.  Beeld ANP Kippa
Loek Kessels.Beeld ANP Kippa

Haar dochter bevestigt dat Kessels leven nu ten einde is gekomen. Kessels verwierf vanaf de jaren zeventig landelijke bekendheid met haar brievenrubriek in de Story. In haar memoires ‘Een kusje op je ziel’ beschreef ze haar moeilijke jeugd met een alcoholistische moeder.

Nadat Kessels ziek was geworden onderging ze nog een operatie en chemotherapie. Twee weken geleden hoorde ze van de arts dat verder behandelen zinloos was. Begin deze maand plaatste Mona een bericht op Facebook waarin ze liet weten dat haar einde naderde. Daarop stroomden de reacties binnen, inmiddels staan er onder het bericht ruim 2200.

Voor Kessels was Facebook een bijzonder medium geworden. Ze bouwde, zo schreef ze, een band op met mensen die ze echt kende en mensen die ze slechts via Facebook kende. ‘Een warm nest. Voor mij tenminste. Mensen die je humor, je voorkeuren delen... Mensen die via Messenger berichtjes sturen waarin ze lief en leed delen, of zomaar een spontane groet brengen,’ begon ze haar verhaal.

Verdwijnen

‘Waarom dan dit bericht,’ gaf ze haar lezers alvast een voorzetje. ‘Geen leuk bericht. Maar ik wil niet zomaar ‘in de lucht’ verdwijnen zonder afscheid te nemen van al diegenen die me zo vaak een glimlach hebben bezorgd of een fijn gevoel van herkenning,’ schreef ze. ‘Ik ga het helaas niet meer redden. De laatste dagen ben ik in een stroomversnelling, een maalstroom terecht gekomen die alles verandert. Twee jaar heb ik gevochten tegen een ziekte waartegen nauwelijks te vechten valt. De insiders weten het. Ik ben een vechter. Maar nu zijn er geen opties meer.’

Kessels, die ook misdaadboeken en kinderboeken schreef, sloot haar ingrijpende ‘afscheid’ af met een mooie boodschap. ‘Als ik er niet meer ben, als ik ben waar het leven is verstild, weet dan dat een deel van mij je nooit verlaat... Mijn onsterfelijke liefde. Het ga jullie goed. Loek.’

Meer over