Liesbeth Bik nieuwe voorzitter Akademie van Kunsten

Beeldend kunstenaar Liesbeth Bik is sinds 1 april de nieuwe voorzitter van de Akademie van Kunsten. Bik volgt de Nederlandse dichter en schrijfster Anne Vegter op.

Het Parool
Liesbeth Bik: 'Kunst ligt ten grondslag aan maatschappelijke veranderingen.' Beeld KNAW
Liesbeth Bik: 'Kunst ligt ten grondslag aan maatschappelijke veranderingen.'Beeld KNAW

‘Kunst ligt ten grondslag aan maatschappelijke veranderingen’, zegt Bik in een interview op de website van de Akademie. ‘En dan bedoel ik niet dat kunstenaars de samenleving moeten veranderen. Ze schetsen vergezichten: beelden die tonen hoe de samenleving eruit zou kunnen zien. De taak van de Akademie van Kunsten is om uit te dragen waarom dit zo belangrijk is.’

Liesbeth Bik richtte in 1995 samen met Jos van der Pol het kunstenaarsduo Bik Van der Pol op. Ze maken met name conceptuele en installatiekunst, vaak in samenwerking met musea en kunstcollectieven binnen en buiten Nederland.

Daarnaast is Bik adviseur bij de Jan van Eyk Academie, een postacademische opleiding voor kunstenaars, ontwerpers, schrijven, curatoren en architecten. Ze is ook docent aan het Piet Zwart Instituut, waar internationale masteropleidingen van de Willem de Kooning Academy in Rotterdam worden gegeven.

En sinds 2019 was Bik vicevoorzitter van het bestuur van de Akademie van Kunsten. Ze heeft zich met name ingezet om de zichtbaarheid en maatschappelijke betekenis van de Akademie te vergroten.

KNAW

De Akademie van Kunsten is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de KNAW. De organisatie telt vijftig leden, dat zijn kunstenaars uit alle disciplines: muziek, ontwerp, beeldende kunst, literatuur en vele andere kunstvormen. De Akademie heeft tot doel om de stem van de kunstsector te vertolken naar de samenleving, politiek en wetenschap.

Meer over