PlusFilmrecensie

Liefhebben kunnen ze in De Liefhebbers niet

Er gebeurt zoveel in De Liefhebbers, dat je bijna zou vergeten waar de film over gaat: hoe de alzheimer van papa Jeroen Krabbé zijn gezin – eindelijk – dichter bij elkaar brengt.

Joost Broeren-Huitenga
De volwassenen in De Liefhebbers kunnen behoorlijk kinderachtig zijn Beeld Pief Weyman
De volwassenen in De Liefhebbers kunnen behoorlijk kinderachtig zijnBeeld Pief Weyman

Er is nooit een goed moment voor slecht nieuws, natuurlijk, maar in de familiemozaïekfilm De Liefhebbers komt de alzheimer van Jan Liefhebber (Jeroen Krabbé) voor zijn kinderen wel érg ongelegen. De werktitel voor de film was Shit Happens, en shit is inderdaad wat er gebeurt: Jans groeiende vergeetachtigheid is lang niet de enige ­crisis in de familie.

Zoon Kasper (Guy Clemens) kampt met een oplopende huwelijkscrisis, omdat hij als drukke architect zijn vrouw Laura (Jelka van Houten) en hun vier kinderen jarenlang heeft genegeerd. Bij jongste dochter Maria (Sanne-Samina Hanssen) staat plots de biologische vader van haar zevenjarige dochter Noa op de stoep. De enige emotionele band die oudste zoon Jonathan (Theo Maassen), een neurochirurg die worstelt met zijn homoseksualiteit, toelaat in zijn leven is die met zijn twee katten. En oudste dochter Sam (Hadewych Minis) is de hele janboel ontvlucht, richting een intensieve baan in Londen.

Struisvogelpolitiek

“Beetje een familietrekje, dat weglopen,” zegt Kasper grappend wanneer Sam, eindelijk uit Londen overgevlogen, een oplopende ruzie tussen de broers en zussen ontvlucht. Het is nog zacht uitgedrukt: de struisvogelpolitiek lijkt er bij alle vier met de paplepel te zijn ingegoten.

Dat familietrekje hebben ze dan duidelijk van vader Jan, een architect die altijd alles onder controle wil houden. Nu loop hij weg voor het feit dat dat niet meer lukt; zijn ziekte heeft hij al een jaar lang voor zijn kinderen verborgen gehouden. Zijn echtgenote Lea (Beppie Melissen) lijkt de enige van de zes die de wereld recht in de ogen kijkt – maar zij doet zelden haar mond open.

Sterk acteursensemble

Regisseur Anna van der Heide volgde de regieopleiding aan de Toneelacademie Maastricht en regisseerde vervolgens veel familie- en jeugdtheater. Toen ze in 2007 overschakelde naar cinema, won ze met de korte film MissiePoo16 direct een Gouden Kalf. Ze bleef actief in het genre en maakte onder andere de goed ontvangen jeugdfilms Brammetje Baas (2012) en Meester Kikker (2016), en ­tv-series als Ik ben Willem (2009) en Zusjes (2013).

Met De Liefhebbers, dat eerder deze maand de openingsfilm was van het Parool Film Fest, zet ze een nieuwe stap. Dit is drama met een lach en een traan, voor en over volwassenen – al gedragen die zich soms nogal kinderachtig.

Sterk acteursensemble

Al met al is de achternaam voor de familie door scenarist Marnie Blok (Ramses; Niemand in de stad) nogal ironisch gekozen. Liefhebben, dat kunnen de gezinsleden alle zes niet. Daarvoor zijn ze te veel bezig met dingen onder controle houden. Pas wanneer de gezinsleden door Jans ziekte meer tijd met elkaar moeten doorbrengen komt daar verandering in. De onderlinge verschillen en verschuivende allianties die elk gezinsleven kleuren, worden daarbij subtiel neergezet.

Het is koren op de molen van het sterke acteursensemble – zelfs de betrekkelijk kleine rollen in de jongste generatie Liefhebber worden ingevuld door aanstormde talenten als Aiko Beemsterboer (Vechtmeisje) en Bas Keizer (Cobain). De inmiddels 74 jaar oude Krabbé vormt daarbij, hoewel hij zeker niet de grootste rol van de film heeft, het fundament. Melissen geeft de film zijn hart met nog iets minder tekst dan Krabbé.

Wederzijdse verbondenheid

De film is op zijn sterkst in de kleine onderonsjes tussen de broers en zussen, waarin het niet draait om al dat gedoe in hun levens maar om de onuitgesproken conflicten die al veel langer sluimeren. Maar die vele plotlijntjes moeten natuurlijk wel allemaal afgerond worden, en dat breekt De Liefhebbers hier en daar op.

Voor Van der Heide draait de film om de wederzijdse verbondenheid die de gezinsleden hervinden dankzij de nieuwe kwetsbaarheid van hun vader, vertelde de regisseur eerder in een interview met Het Parool. Maar juist die verbondenheid moet steeds ruimte maken voor de huwelijkscrisis van Kasper, of de depressie van Jonathan, of de eenzaamheid van Sam. Het had best met iets minder afleiding gekund.

De Liefhebbers

Regie Anna van der Heide
Met Jeroen Krabbé, Beppie Melissen, Hadewych Minis, Theo Maassen, Guy Clemens, Jelka van Houten
Te zien in Cinecenter, City, Filmhallen, FC Hyena, Ketelhuis

Alzheimer

Een op de vijf Nederlanders krijgt dementie, meldt het Alzheimer Centrum. Geen wonder dat er ook flink wat films over worden gemaakt. Actrice Beppie Melissen schittert zelfs in korte tijd in twee films waarin alzheimer een belangrijke rol speelt. Waar haar personage in De Liefhebbers moet toezien hoe haar man steeds vergeetachtiger wordt, speelt ze in de warme familiefilm Kapsalon Romy van Mischa Kamp zelf de oma met alzheimer.

Meer over