Lezhnina wint Dansprijs

Nationaal Ballet, met in het midden Larissa Lezhnina (archieffoto uit 2006). Foto GPD Beeld
Nationaal Ballet, met in het midden Larissa Lezhnina (archieffoto uit 2006). Foto GPD

AMSTERDAM - Danseres Larissa Lezhnina, een eerste soliste van Het Nationale Ballet, heeft de Prijs van Verdienste 2010 gewonnen. Stichting Dansersfonds '79 heeft maandag de jaarlijkse Dansprijzen uitgereikt in het Muziektheater in Amsterdam. Aan de Prijs van Verdienste is een bedrag verbonden van 2.500 euro.

De uit Rusland afkomstige Lezhnina danst al zestien jaar bij Het Nationale Ballet. Ze danste onder meer hoofdrollen in Het zwanenmeer en De notenkraker. In 2006 werd haar werk bekroond met de Alexandra Radius Prijs. Lezhnina werd in 1969 geboren in Sint Petersburg en volgde daar op dansschool Vaganova haar opleiding. Sinds 1990 is ze solodanseres.

De aanmoedigingsprijzen gingen dit jaar naar Besim Hoti (21) en Yulanne de Groot (22), die aan het begin van hun professionele carrière staan. Hoti danst bij het Scapino Ballet en De Groot bij Introdans. Zij ontvingen ieder 1500 euro.

Het Dansersfonds '79 is in 1979 opgericht door het dansechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Het fonds wilde (ex-)dansers financieel ondersteunen. Omdat de financiele positie van dansers ondertussen is verbeterd, is het accent van de prijs meer komen te liggen op ondersteuning en stimulering van danskunst en ballet van jonge dansers. (HET PAROOL)

Meer over