PlusNaar bed met

Levensverhaal met een kern van seks en dood

Daan Stoffelsen, webboekverkoper bij Athenaeum Boekhandels, tipt de roman Burntcoat van Sarah Hall, over een apocalyptische pandemie die erger is dan Covid-19.

Daan Stoffelsen

“Ik lees alles van Sarah Hall, en Burntcoat is misschien wel haar beste roman. De Britse auteur schetst een bijkans apocalyptische pandemie, erger dan Covid-19 die als een snelkookpan werkt voor maatschappelijke onrust, maar ook voor de prille liefdesrelatie van de vertelster. Van eerste vonk en aanrakingen tot gedwongen samenwonen tot ziekbed tot alleen achterblijven – het gaat razendsnel, en het knappe is dat Hall de intimiteit van al die levensfases overtuigend neerzet. Haar seksscènes tintelen, haar dialogen zijn nu eens geestig, dan weer dramatisch, en de ziekte is eng. Rondom die kern van seks en dood weeft Sarah Hall het hele levensverhaal van deze onafhankelijk kunstenaar, maker van intrigerende monumentale houten sculpturen, een onaangepast personage dat je bijblijft. En intussen roept Hall vragen op over kunst, leven, samenleven. Over alles ongeveer. Ja, met Burntcoat lukt overwinteren wel – zeker als Het atelier, in de vertaling van Karina van Santen en Martine Vosmaer, er eind januari ook is.”

null Beeld

Sarah Hall: Burntcoat, Faber & Faber, €17,99 (Het atelier, vertaling Karina van Santen en Martine Vosmaer; 25 januari bij Ambo Anthos, €20,99)

Meer over