PlusRecensie

Leve de A.F.C.-ers voorgelezen door voetballer en journalisten

In voetbalarme tijden is het heerlijk om te luisteren naar een oervoetbalboek uit 1915. Vanaf zaterdag lezen journalisten, voetballers en anderen voor op de podcast Leve de A.F.C.-ers!

Hans van der Beek
Leve de A.F.C.-ers! uit 1915, van J.B. Schuil.  Beeld
Leve de A.F.C.-ers! uit 1915, van J.B. Schuil.

Pas begin september rolt de bal ook weer op de amateurvelden – als het goed is. Voor alle jongens en meisjes, én hun vaders en moeders en opa’s en oma’s, die dat veel te lang vinden duren, is er vanaf morgen de podcast Leve de A.F.C.-ers! van NH Radio Sportcafé.

Twaalf weken lang lezen bekende liefhebbers ieder een hoofdstuk voor uit De A.F.C.-ers, het oervoetbalboek van J.B. Schuil uit 1915. “Een pareltje,” zegt mede-initiator Rim Voorhaar. “Het heeft veel te lang onder het stof gelegen.” Het boek gaat over een stel vrienden dat ook een tijd niet mag voetballen, want hun rapportcijfers waren te slecht.

Oom André

Het was ook voor Voorhaar en zijn collega André Dammers bij pr-bureau OPRG een tijd van thuiswerken, met kinderen thuis, lange dagen, korte nachten. Het voorlezen schoot erbij in. Daarom spraken een aantal collega’s een stuk tekst in en dat werd in de appgroep gegooid. Voorhaar: “Dan zei ik tegen mijn zoon Ko van negen: nu gaat ome André een stukje voor­lezen, en nu tante Rosalinde.”

Het was een groot succes in intieme kring, en zo ontstond het idee om in deze voetballoze tijd een voetbalboek in te laten spreken voor iedereen die het gras op zaterdag mist. Voorhaar: “Dat kon maar één boek zijn: De A.F.C.-ers, met de jonge held Eddy Lomans in de hoofdrol. Het gaat over vriendschap, kattenkwaad, verliefdheid en heel veel voetbal.”

Hoofdstuk 24 staat nog open

Het kostte weinig moeite 23 voorlezers te vinden, zoals de journalisten Arthur van den Boogaard, Dick Sintenie, Paul Onkenhout en Sinan Can, maar ook oud-Libellehoofdredacteur Franska Stuy, ex-international Khalid Boulahrouz, columnist Gijs Groenteman, Telstarspits Reda Kharchouch en wethouder Rutger Groot Wassink.

Of Bob Hoekstra, een rechter uit Maastricht en medeoprichter van uitgeverij Gianni. Zijn pleegzoon Kevin las dat boek stuk. Op 25-jarige leeftijd pleegde hij zelfmoord. Het boek ging mee in het graf. Voorhaar: “Dit is niet zomaar een boek. Bij dat verhaal van Bob Hoekstra krijg ik kippenvel. ‘Wilt u voorlezen?’ vroeg ik. Dat wilde hij. Hij leest hoofdstuk 11.”

Iedereen heeft op zijn eigen manier een hoofdstuk ingesproken. Hoofdstuk 24 staat nog open. Luisteraars mogen een eigen fragment insturen. Oud-voetballer Gerard van der Lem, hoofd jury, beslist.

Sportcommentator Leo Driessen presenteert de podcast, introduceert elk hoofdstuk en leest ook het eerste voor. De podcast wordt als ‘special’ onderdeel van NH Radio Sportcafé van Driessen.

Zelf heeft Driessen niet veel last van de voetballoze zomer. “We hebben Duits en Amerikaans voetbal. En het grote voordeel bij het nog veel grotere nadeel is dat sommige mensen heel creatief worden en leuke dingen bedenken. Zoals deze podcast.”

Voorhaar: “Het is een cadeautje, om de voetballoze zomer door te komen.”

Meer over