PlusDansrecensie

LeineRoebana brengt met Storm een blij makende polyfonie van muziek en dans

In de nieuwe voorstelling van Andrea Leine en Harijono Roebana klinkt hartverwarmende muziek van Calliope Tsoupaki. Zes levenslustige dansers wervelen over het podium en laten ons voelen wat vrijheid is.

Jacq. Algra
De dansers bewegen in outfits van Carlijn Veurink. Beeld
De dansers bewegen in outfits van Carlijn Veurink.

Samen dansen totdat de zon weer opkomt. Op een Grieks eiland raakte Andrea Leine lang geleden gefascineerd door de eindeloze energie van lokale volksdansers. Toen zij en Harijono Roebana gingen samenwerken met Calliope Tsoupaki dook de voormalig Componist des Vaderlands in haar Griekse roots. Voor Storm schreef ze een gloednieuwe compositie voor klarinet, cello en luit.

De cirkel vormt het uitgangspunt voor de dans. In de volksdans verwijst een kring naar saamhorigheid, in een mensenlichaam komt energie vrij door om de as te draaien. De vorm zonder begin en eind is ook een metafoor voor het leven zelf, met zijn cyclische beweging van geboorte en dood, eb en vloed.

Dat alles komt bij elkaar in de choreografie voor zes dansers. Ze bewegen in outfits van Carlijn Veurink, die ook mooie draagbare sculpturen ontwierp, waaronder een geüpdatet nabeeld van een van kunstenaar Oskar Schlemmers twintigste-eeuwse Figurinen.

Ware tornado’s

De op Cyprus geboren Kris Mohammed Adem produceert met zijn middelpuntvliedende solo’s ware tornado’s – met reminiscenties naar danslegende Noerejev. Italiaan Andrea Pisano ontpopt zich als activist als hij de vier elementen blijft scanderen – water, aarde, vuur, lucht – en de anderen op zijn pad weet mee te voeren.

Zoals gebruikelijk bij LeineRoebana zijn ook de musici (David Kweksilber, Dominique Chabot en David Mackor) in de choreografie opgenomen. Van tijd tot tijd doemen zij op een andere plek in de ruimte op, terwijl hun samenspel altijd consistent blijft. Mackor verrast als hij met zijn langhalsluit vooraan op het podium zit en zijn instrument niet barok bespeelt maar eigentijds betokkelt, waardoor percussie opklinkt met een flamenco-touch. Later zingt de Nederlander een ontroerend klaaglied als een diep gevooisde Griek.

Hectisch hoogtepunt

Storm ontvouwt zich in een instinctieve, natuurlijke flow. Het aansluiten bij een beweging van een individu door de hele groep, het laten culmineren van muzikale en dansante energie tot een hectisch hoogtepunt en het uitmonden in een weldadige stilte wisselen elkaar als getijden af.

Dit alles voltrekt zich in een oogstrelend decor- en lichtontwerp (Jeroen Smith) dat de tijdspanne tussen lichtblauw ochtendgloren, helwitte hoogste zonnestand tot en met oranjegele zonsondergang voor onze ogen laat passeren.

In die tijd zorgt een voortdurende energiestroom dat alles op een nieuwe plek terechtkomt. Storm is een prachtige polyfonie van bewegingen uit de LeineRoebanastijl, gemixt met Griekse volksdans, muziek uit verschillende windrichtingen en het gehuil van een gestrande zeehond.

DANS

Storm

Door LeineRoebana
Gezien 25/3 De Schuur, Haarlem
Te zien 25-26/4 ITA, 20/5 De Vest Alkmaar, 24-25/5 Theater Bellevue

Meer over