Legendarische fotojournalist Horst Faas overleden

De vermaarde fotojournalist Horst Faas is gisteren op 79-jarige leeftijd overleden. Hij werkte zijn gehele carrière voor het persbureau Associated Press en verwierf vooral bekendheid door zijn oorlogsbeelden.

Redactie
AP-fotograaf Horst Faas in 1968 in Saigon, Vietnam. Beeld ap
AP-fotograaf Horst Faas in 1968 in Saigon, Vietnam.Beeld ap

Faas, in 1933 geboren in Berlijn, sloot zich in 1956 aan bij de Duitse vestiging van het Amerikaanse persbureau. Zijn ster rees tijdens de oorlog in Vietnam. Voor zijn werk daar werden hem vier van de belangrijkste fotojournalistieke onderscheidingen toegekend, waaronder een Pulitzer Prize.

undefined

Faas in 2005. Beeld ap
Faas in 2005.Beeld ap

Horst's Army
Namens AP was Faas vanaf 1962 tien jaar lang verantwoordelijk voor het aansturen van fotografen vanuit Saigon. Terwijl hij zelf ook geregeld in de frontlinie was te vinden - in 1967 raakte hij in Vietnam zwaargewond - prepareerde hij tegelijkertijd een generatie aanstormend talent die wel bekendstond als 'Horst's Army'. Hij voorzag jonge fotografen van camera's, lenzen en fotorolletjes en droeg ze op barse toon op 'terug te komen met goede foto's'.

Onder collega's was Faas ook vermaard vanwege zijn vooruitziende blik. Niet alleen had hij haarscherp in de gaten, zoals een van hen het formuleerde, 'wat er te gebeuren stond, maar ook wat er daarna zou gaan gebeuren'.

Genie
In Saigon deelde hij een tijd lang een woning met de in 2007 overleden New York Times-correspondent David Halberstam. Die zei ooit over Faas: 'Ik geloof niet dat iemand langer ter plekke is gebleven, meer risico heeft genomen of een grotere toewijding had aan zijn werk en zijn collega's. Voor mij is hij niets minder dan een genie.'

Na 1976 was Faas verantwoordelijk voor AP's fotoredactie in Londen, tot hij in 2004 met pensioen ging. Hij organiseerde nadien nog tal van symposia en reünies van journalisten die in Vietnam werkzaam waren geweest. Bij een van die gelegenheden, in 2005 in Hanoi, werd hij ernstig ziek na een inwendige bloeding, veroorzaakt door bloedverdunners die hij gebruikte vanwege zijn hartconditie. Hij raakte verlamd, maar het weerhield hem er niet van in een rolstoel door te gaan waar hij gebleven was.

Meer over