PlusTheaterrecensie

Leentjebuur spelende musical Kinky Boots zet schouwburg in brand

De feelgoodmusical Kinky Boots is een kleurrijk en swingend spektakel. Een zwakke plek in de cast is eigenlijk niet aan te wijzen.

Patrick van den Hanenberg
Dragqueens zijn de nieuwe afzetmarkt voor de schoenen­fabriek uit Kinky Boots.   Beeld Roy Beusker
Dragqueens zijn de nieuwe afzetmarkt voor de schoenen­fabriek uit Kinky Boots.Beeld Roy Beusker

Het gaat economisch niet zo lekker, ontslag en faillissement liggen op de loer. Dus moet er iets mafs worden verzonnen om de kassa te vullen. Een dankbaar thema voor een musical. De fabrieksarbeiders in The Full Monty gingen strippen, de monteurs van een noodlijdende Rotterdamse garage gingen met hun ongetrainde lijf de marathon lopen en in Kinky Boots wordt een Britse schoenenfabriek van de ondergang gered door zich op een niche in de markt te richten: hooggehakte kinky laarzen, een wezenlijk onderdeel van de uitbundige outfit van dragqueens.

Voor de musicalbewerking van de film Kinky Boots (2005) werd Harvey Fierstein aangetrokken, die behoorlijk thuis is in de wereld van de dragqueens. Deze exoten, die het doorgaans op het podium makkelijker hebben dan op straat, had hij ook al eens naar voren geschoven in La Cage Aux Folles en in zijn semi-autobiografische toneelstuk en film Torch Song Trilogy. Voor Kinky Boots is dus flink gewinkeld in bestaand repertoire. We zien ook flarden terug van onder meer Billy Elliot en The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert. Maar de explosieve uitvoering en de opwindende muziek van Cyndi – Girls just want to have fun – Lauper blazen deze bezwaren tegen Kinky Boots met gemak weg.

Topband

De show wordt gedragen door Naidjim Severina, die zich de afgelopen jaren in Scheveningen heeft uitgeleefd als Simba in The Lion King. Als Severina als Lola met zijn zes Angels uit de nachtclub opkomt en zich met een dampend disconummer voorstelt, staat de voorstelling in brand. En dat vuur wordt voor de pauze niet meer gedoofd, met dank aan de topband onder leiding van Alberto Klein Goldewijk. Het is kleurrijk, vrolijk, swingend, bij vlagen zelfs ontroerend en het script is lekker streetwise vertaald door Jurrian van Dongen.

Het hoofdroltrio bestaat verder uit Jonathan Demoor, die met tegenzin zijn vader als directeur van de schoenenfabriek opvolgt, en Vajèn van den Bosch, een springerige werkneemster. In de dans zijn ze geen partij voor Severina, maar acteren en zingen doen ze op topniveau, zoals er eigenlijk helemaal geen zwakke plek in de cast is aan te wijzen.

De tweede helft is wel een beetje prekerig. We hebben na een paar scènes en liedjes wel begrepen dat we diversiteit moeten waarderen, dat je trouw aan jezelf moet blijven en dat iedereen recht heeft op een veilig plekje op deez’ aard. Maar door de sterke eerste helft van deze feelgoodmusical zijn we zo van de personages gaan houden, dat we het ook wel kunnen verdragen dat de boodschap er iets te nadrukkelijk ingeduwd wordt.

Kinky Boots

Door De Graaf & Cornelissen Entertainment
Gezien 11/11 De Meervaart
Te zien 6 t/m 8/12 Schouwburg Amstelveen, 25/2 t/m 1/3 De Meervaart

Meer over