PlusBoekrecensie

Lawrence ­Osborn - Het glazen ­koninkrijk: broeierig en vervreemdend isolement

Dirk-Jan Arensman
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Natuurlijk, de Britse (reis)journalist en romancier Lawrence Osborne (1959) is een thrillerschrijver. Wat heet, hij wordt vaak een moderne erfgenaam van Graham Greene genoemd en hij trad met de op verzoek van diens erven geschreven Philip Marlowe-roman Only to Sleep (2018) zelfs rechtstreeks in de voetsporen van Raymond Chandler. Toch is ook in zijn broeierige, vervreemdende zesde roman, Het glazen koninkrijk, de plot eigenlijk van secundair belang.

Plaats van handeling is Osbornes huidige woonplaats Bangkok, waar de Amerikaanse Sarah Mullins zich, vermomd en onder een schuilnaam, voor de wereld verbergt in een spartaans lege flat in Het Koninkrijk. Dat ooit luxueuze koninkrijk blijkt een vervallen appartementencomplex, opgetrokken uit glas, beton en sombere anonimiteit. En de reden voor Mullins schichtige isolement wordt ook vrij snel duidelijk.

Tot een week geleden was ze persoonlijk assistente van de bejaarde schrijfster April Laverty. Toen die dementerende heldin voor een flink bedrag privécorrespondentie verkocht, leerde Sarah haar handschrift imiteren en verhandelde zij op haar beurt vervalste brieven van Laverty aan verschillende beroemdheden. Opbrengst van die zwendel: tweehonderdduizend dollar, die nu in een koffer in haar kledingkast ligt.

Alle reden om voorlopig ‘onzichtbaar’ te blijven, zou je zeggen, maar in het gemeenschappelijke zwembad van Het Koninkrijk leert ze de mysterieuze Mali kennen, die haar introduceert bij haar vriendinnenclubje. En tijdens een door alcohol en drugs beneveld pokeravondje flapt ze er nét iets te veel van haar geheim uit.

Gevolg is een wervelstorm aan verontrustende gebeurtenissen, waarin onder meer een konkelend kamermeisje, chantage en kennelijke sporen van een gruwelmoord een rol spelen. En ja, die leiden uiteindelijk tot een huiveringwekkende ontknoping.

Indrukwekkender dan die strak gespannen hoofdverhaallijn is de David Lynchachtig onheilszwangere sfeer die Osborne schept. In het van (studenten)opstand en overstromingsgevaar sidderende Bangkok én in Het Koninkrijk, dat, terwijl bewoners de stad ontvluchten, een steeds desolater nachtmerriedecor wordt.

Inktzwart. Prachtig.

Lawrence ­Osborn, Het glazen ­koninkrijk. Vertaald door Paul Syrier, Prometheus, €22,50, 272 blz. Beeld
Lawrence ­Osborn, Het glazen ­koninkrijk. Vertaald door Paul Syrier, Prometheus, €22,50, 272 blz.
Meer over