PlusInterview

Laura Pausini dolgelukkig met mislopen Oscar: ‘Perfecte levensles voor mijn dochtertje’

Nederland stond aan de basis van het internationale succes van zangeres Laura Pausini. La Solitudine bracht haar wereldfaam, maar die is niet zaligmakend. Deze boodschap verkondigt de Italiaanse in een documentaire over haar leven.

Alexander van Eenennaam
Laura Pausini. Beeld Getty Images
Laura Pausini.Beeld Getty Images

Waar Laura Pausini (47) het afgelopen jaar het gelukkigst van werd? Het missen van een Oscar. In Laura Pausini - Pleased to Meet You, een documentaire over haar leven, is ze pal na de ceremonie stralend te zien op het schermpje van de telefoon van haar vader. Zij in een verlengde limousine in Los Angeles, op weg naar een hamburger. Papa thuis in Italië, in het holst van de nacht, met naast zich op de bank zijn vrouw.

Ze passen op kleindochter Paola, die samen met opa en oma live heeft gezien hoe mama de meest prestigieuze filmprijs (voor het soundtracklied Io si) níet won. Maar Pausini is aan de andere kant van de wereld ronduit opgetogen. “Dit is een perfecte les voor Paola,” zegt ze tegen haar vader. “Het is niet gezond voor een kind om te zien dat papa (tevens bandlid van Pausini, red.) en mama altijd maar winnen. Ik ben blij dat ze dit meemaakt.”

Tegenslagen

“Ik begrijp wel dat dat gek klinkt,” zegt ze een jaar later. Ze spreekt via een videoverbinding vanuit Italië. “Ik voelde het echt zo. Ik zie de jongste generatie opgroeien met het idee dat ze alleen meetellen als ze worden gezien op social media. Dat is niet waar het om gaat, ik vind het belangrijk dat mijn dochter van 9 leert dat tegenslagen er ook bij horen.”

In de documentaire, die vorige week in première ging, blikt ze niet alleen terug op een loopbaan van dertig jaar, maar laat ze ook veel privébeelden zien. De kernvraag van de film: wat zou ik zijn geworden als ik niet in 1993 de jeugdeditie van het San Remo Festival had gewonnen? Op dat belangrijkste muzikale evenement van Italië behaalde ze de eerste prijs met La Solitudine, een lied over een verloren liefde.

Wat Laura Pausini was geworden? Apotheker misschien, zoals haar moeder graag wilde. Of pottenbakster, een hobby die ze nog steeds uitoefent. “Maar sowieso zou ik dezelfde persoon zijn, met dezelfde zwaktes en krachten. Je persoonlijkheid wordt niet bepaald door wat je doet.”

Songfestival

In het leven van Pausini won ze wél in San Remo en brak ze daarna als 18-jarige door. “Dankzij Nederland,” zegt ze. “Jullie waren het eerste land buiten Italië waar ik bekend werd. Bij jullie werd La Solitudine zonder enige promotie al op de radio gedraaid.”

Het werd een nummer 1-hit waarmee Pausini haar naam in één klap vestigde. In Nederland volgden nog vier noteringen in de Top 40 (waaronder Strani Amori) en optredens in onder meer Ahoy, Carré en de toenmalige Heineken Music Hall.

In Italië reikte Pausini tot de grootste concertlocaties, zoals het San Siro-stadion in Milaan. Ze won een Grammy, een Golden Globe (voor Io si) én werd gevraagd als een van de presentatoren van het komende Eurovisie Songfestival in Turijn. Een monsterklus, die ze samen met zanger Mika en de Italiaanse presentator Alessandro Cattelan moet volbrengen.

Hoe mooi het songfestivalpodium in mei ook moge zijn, Pausini draagt graag uit dat glitter en glamour niet zaligmakend zijn. Met haar dochter Paola komt het in dat opzicht wel goed, blijkt uit de documentaire. Wat Pausini in haar verlengde limo in LA niet zag, maar de camera bij opa en oma in de huiskamer wel registreerde was de onbetaalbare reactie van het in pyjama gestoken meisje in de Oscarnacht. “Iemand anders heeft gewonnen,” zegt oma tegen haar kleindochter. Die zwaait wat met haar knuffel en incasseert de tegenvaller achteloos: “Ah, whatever.”

Still uit ‘Laura Pausini - Pleased to Meet You’. Beeld Amazone Prime
Still uit ‘Laura Pausini - Pleased to Meet You’.Beeld Amazone Prime

De documentaire Laura Pausini - Pleased to Meet You is te zien op Amazon Prime Video

Meer over