PlusFilmrecensie

Last Christmas: kerstsprookje met hulp van die onvermijdelijke hit

Last Christmas is een ietwat langzame maar sprookjesachtige kerstfilm die de kijker met een voldaan gevoel achterlaat.

Stefan Raatgever
null Beeld Jonathan Prime
Beeld Jonathan Prime

Er zijn radiostations die hem nu al op de playlist hebben. Last Christmas van Wham! hoort al 35 jaar net zo bij de kerstaanloop als taaie oliebollen bij nieuwsjaarsdag. De filmvertaling van de met sneeuw bepoederde evergreen kreeg extra lading toen vroeg in het maakproces George Michael overleed.

Zijn geest zweeft door de regen­achtige straten van Londen die het decor zijn van deze romantische decembervertelling naar voorbeeld van de ultieme filmkerstkrans Love Actually. De ingrediënten zijn hetzelfde en net zo heerlijk mierzoet: personages die de liefde nog niet herkennen als ze erover struikelen, verstoord geraakte familieverhoudingen, een vrolijke daklozenopvang en uiteraard veel, héél veel kerst­versiering. Hoofdpersoon Kate (Emilia Clarke) werkt zelfs in een winkel die 365 dagen per jaar lichtgevende kerstmannen, discokerststallen en zingende rendieren verkoopt.

Kate is pas 26, maar haar leven heeft nu al een Bridget Jonesachtig niveau van uitzichtloosheid bereikt. Met steeds groter chagrijn peddelt ze voort door de maalstroom van mislukte theateraudities, fout gelopen relaties en allerhande dagelijks onbegrip.

Dan verschijnt de mysterieuze Tom (Henry Golding) voor haar winkel en krijgt haar bestaan langzaam die ­fijne glossy glans van een kerstfilm. Met de nadruk op langzaam, want Last Christmas neemt wel een erg lange aanloop voor de kerstverlichting echt wordt ontstoken. Soms lijkt regisseur Paul Feig wel extra scènes te hebben toegevoegd om alle hits van George Michael een plekje op de soundtrack te kunnen geven.

Toch is Last Christmas uiteindelijk precies kitscherig en sprookjesachtig genoeg voor dat fijne voldane gevoel van een copieus kerstdiner. Dat komt door het, voor kerstfilmbegrippen, ingenieuze slot waarbij de tekst van Whams dennennaaldklassieker plots meer lagen lijkt te bevatten dan altijd vermoed.

Last Christmas

Regie Paul Feig
Met Emilia Clarke, Henry Golding, Emma Thompson
Te zien in Filmhallen, Arena, City, De Munt, Tuschinski

Meer over