PlusWeg met Weyel

Langzamerhand is er geen dorp of stad meer zonder designmuseum

Onlangs werd designmuseum V&A Dundee geopend in het middeleeuwse Schotse stadje Dundee. Het is het zoveelste designmuseum in een almaar groeiende stroom designmusea. Maar is er wel genoeg design om ze allemaal te vullen?

Ivo Weyel
Het V&A Dundee.  Beeld Shutterstock
Het V&A Dundee.Beeld Shutterstock

Het V&A Dundee kostte bijna 100 miljoen euro en is een spectaculair ogend architectonisch hoogstandje, geïnspireerd op de vorm van de schepen die ooit aan de oever van de Tay in Dundee werden gebouwd. Het moet hét icoon van de stad worden, in navolging van het door Frank Gehry ontworpen Guggenheim Museum in Bilbao, dat in 1997 het tot dan toe onooglijke industriestadje Bilbao wereldwijd op de kaart zette en uitgroeide tot een toeristenmagneet.

Langzamerhand is er geen dorp of stad meer zonder designmuseum: van New York, Londen, Parijs en Seoel tot Hangzhou, Kingston, Breda, Gent, Kerkrade, Holon, Reykjavik, Johannesburg, Umeå en Dharavi, om er maar een paar te noemen. Maar is er wel genoeg design om die allemaal te vullen? En wat is design eigenlijk?

Eamesstoel, Loteklamp

Design is het moderne leven binnengeslopen als een dief in de nacht: eerst stil en behoedzaam links en rechts iets bijzonders grijpend (een stoel van Charles Eames, een B&O-geluidsinstallatie van Jacob Jensen, de Lotek­lamp van Benno Premsela), maar gaandeweg alles naar zich toe graaiend wat voorhanden was, van pollepels tot gordijnrails.

Sinds Philippe Starck in 1990 een citruspers ontwierp met het aanzien van een hoogpotige mug en deze van een naam voorzag (Juicy Salif), is design alles en overal. Kip en ei: is alles design omdat de designmusea moeten worden gevuld of worden er designmusea gebouwd omdat alles design is?

‘Design is dood’

Op een muur in het designmuseum van Barcelona staat geschreven: What am I doing here? What is everything doing here?

Het museum noemt het niet zonder zelfspot en verfrissend relativeringsvermogen een contemplerend ‘designtoeristenmoment’. Want inderdaad, wat doet een expositie over het Adidaslogo in een designmuseum, of de geschiedenis van Shetlandwol, of automotoren?

De citruspers van Philippe Starck. Beeld
De citruspers van Philippe Starck.

Philippe Starck heeft design allang doodverklaard (‘design is dead, alle design is overbodig, alles wat ik ontwierp is overbodig’), terwijl Deyan Sudjic, ex-directeur van het Londense Design Museum, juist alles tot design verklaart: “Design gaat niet meer over vorm en merk alleen. Design is een manier om het leven om ons heen te duiden, daarover vragen te stellen en proberen er antwoorden op te vinden.”

Een vrijbrief dus om alles in het museum tentoon te kunnen stellen en de designbeker ad fundum leeg te drinken. Design is het leven. Leve het design.

Gelukkig zijn er nog genoeg designmusea die zich niet laten verleiden tot allerhande uitwassen uit de designperiferie, maar zich beperken tot de intrinsieke betekenis van het design, met exposities die er op dat gebied toedoen.

5 andere designmusea

Design Museum London

In 2018 verkozen tot beste Europese museum. Tot 31 maart toont de expositie Beazley Designs of the Year het beste design van het afgelopen jaar op divers gebied.

Design Museum Holon, Israël

Ontworpen door architect Ron Arad. Tot 9 mei stelt State of Extremes de existenti­alistische vraag wat natuurlijk is, en wat kunstmatig. En of design de twee nader tot elkaar brengt.

Cube Design Museum, Kerkrade

Vanaf 10 februari laat (Re)design Death 40 designprojecten zien rondom de dood. Ook is er de permanente expositie die helder antwoord geeft op de vraag: Wat is design?

Design Museum Den Bosch

Tot 1 maart is het spraakmakende Design van het Derde Rijk te zien, ’s werelds eerste expositie over dit onderwerp.

Vitra Design Museum, Weil am Rhein

Spannend museumcomplex bestaande uit diverse gebouwen van wereld­beroemde architecten. Tot 23 augustus toont Home Stories hoe het leven de laatste honderd jaar ons interieur heeft bepaald.

Meer over