Nieuws

Lale Gül stopt met schrijven over islam na bedreigingen

De Amsterdamse schrijver Lale Gül gaat niet meer schrijven over de islam vanwege de bedreigingen die dat opleverde. Eerder stelde ze helemaal te stoppen met schrijven, daar komt ze nu op terug.

Anna Herter
Lale Gül. Beeld ANP
Lale Gül.Beeld ANP

Dat heeft zij zondag in tv-programma Buitenhof gezegd. “Ik zal doorschrijven, omdat ik ook heel veel berichten heb gekregen van mensen die zeggen ‘ga alsjeblieft door’. Maar ik zal niet meer over de religie schrijven. Absoluut niet.”

“Je staat er toch echt alleen voor als je dat wel doet,” licht Gül haar beslissing toe. “Ik wil niet het lot tarten en de goden verzoeken.” De 23-jarige schrijver verliet eerder deze maand haar ouderlijk huis omdat haar boek ook daar niet in goede aarde viel.

Gül debuteerde onlangs met haar roman Ik ga leven. In het werk levert ze kritiek op Turkse en islamistische tradities waarmee zij is opgegroeid. Vanwege dit boek werd de schrijver doelwit van intimidaties en doodsbedreigingen via sociale media. Ze ontving onder meer foto's van vuurwapens vanuit anonieme accounts.

Tot op zekere hoogte had Gül de ophef en zelfs de bedreigingen voorzien, zegt ze in Buitenhof. Ook de teleurstelling van haar familie kwam niet als een verrassing. “Maar van die vuurwapens, en dat de bedreigingen zo ernstig zouden zijn, dat had ik niet verwacht. Achteraf vind ik dat ook een beetje naïef, eigenlijk.”

Meer over