Plus

Laatste 2 afleveringen van Penoza zijn 'hard en gruwelijk'

De fans hebben er lang op moeten wachten, maar op 27 augustus is Penoza eindelijk terug, met het vijfde en laatste seizoen. De laatste twee afleveringen gaan zelfs een beetje pijn doen, beloven de acteurs.

Mark den Blanken
Carmen (Monic Hen­drickx) moet in het laatste seizoen van Penoza nog een paar ladingen drugs verhandelen om haar pensioen veilig te stellen Beeld Pief Weyman
Carmen (Monic Hen­drickx) moet in het laatste seizoen van Penoza nog een paar ladingen drugs verhandelen om haar pensioen veilig te stellenBeeld Pief Weyman

Zodra Monic Hendrickx een nieuw zwart leren jasje aantrekt, transformeert ze in Carmen van Walraven. Ze is de spin in het web dat Penoza heet: drugscrimineel en moeder.

In het vijfde en laatste seizoen van de NPO 3-serie lijkt ze de zaakjes eindelijk op orde te hebben. Vorig seizoen werd haar grote liefde John geliquideerd; in deze reeks wordt Carmen zelfs weer verliefd.

Onvoorspelbaar
Ze moet nog slechts een paar ladingen drugs verhandelen om haar pensioen, en de toekomst van haar kinderen, veilig te stellen. Het probleem is alleen dat er een nieuwe garde is die uit is op haar positie en ook nog eens totaal onvoorspelbaar handelt.

Die nieuwe garde komt uit België. De Vlaamse acteur Ward Kerremans geeft gestalte aan de jonge en ambitieuze crimineel Leon, tevens stiefzoon van Carmens nieuwe liefde Marcus (Axel Daeseleire). "Ongeremd," noemt Kerremans zijn personage. "Een jonge gast die in drugs handelt, maar op een heel slimme manier. Hij zal nooit zelf drugs gebruiken en drinkt geen alcohol."

Voor Hendrickx is dit nieuwe type criminelen een logische stap in de serie. Ze vindt dat de jonge en roekeloze drugshandelaren een uitstekende link zijn naar de realiteit.

"In Zaandam werd laatst een jongen dood aangetroffen. Hij had een schuld van 250 euro aan wiet, verschrikkelijk. Toen ik daar na mijn yogalesje langs fietste, dacht ik: dit is echt Penoza."

Legenestsyndroom
In de nieuwe reeks krijgt Carmen het ook als moeder flink voor haar kiezen. Nu haar kinderen allemaal volwassen zijn, voelt ze zich overbodig: het legenestsyndroom.

Haar dochter Nathalie is opnieuw zwanger, maar twijfelt of ze wel geschikt is als moeder. Zoon Boris is afgekickt van de drugs, maar heeft nu psychische problemen. En Carmens moeder Fiep is fysiek niet in orde maar toch duwt ze Carmen nog steeds de criminele kant op.

En dan is er nog die voortdurende vraag: wie is er te vertrouwen? Want zoals de kijker inmiddels van Penoza is gewend: niemand is zijn leven zeker. "Als we de scripts lezen, is het altijd de vraag wie het einde van het seizoen haalt," zegt Loek Peters, wiens karakter Berry een nieuw liefje krijgt, gespeeld door Sonja Silva.

"Het ene moment ben je belangrijk en daarna onbelangrijk," zegt Hajo Bruins (Jim Leeflang). En ook dit jaar lazen ze de scripts met ingehouden adem. Bruins: "Er gaan weer mensen dood, waar je van schrikt. De laatste twee aflevering zijn hard en gruwelijk. Daar gaan de kijkers echt verkrampt naar kijken."

Weemoedig
Het verhaal is na afloop van dit seizoen rond, bevestigen de castleden. Iedereen heeft echter de ambitie om nog een film te maken. "Er wordt al geschreven, maar het hangt af van de financiën. Het moet echt perfect zijn," zegt Hendrickx. Peters: "We willen niet gewoon een dubbelaflevering maken. Als er een film komt, willen we er echt met een klap uit gaan."

De castleden kijken nu al weemoedig terug op het einde. Acht jaar werd intensief samengewerkt en ze zijn een hechte groep geworden. De ontmoeting tussen Peters en Sigrid ten Napel (Nathalie) in de gang van het Lloyd Hotel in Amsterdam, waar interviews over de serie worden gedaan, is tekenend.

Peters loopt langs haar, geeft haar een kus en loopt door. Er wordt geen woord gewisseld. Totdat Ten Napel roept: "Alleen een kus?!"

Positieve reacties
De acteurs kennen elkaar inmiddels zo goed, dat ze amper nog woorden nodig hebben. Zo groeide Ten Napel, inmiddels 24, als 16-jarig meisje op tussen de Penoza-acteurs.

Ze blikt terug op die beginperiode: "Ik heb een paar keer paniekaanvallen gehad. Ik kwam net uit mijn theaterklasje, vond het leuk om te spelen en toen kwam daar het besef dat iedereen het ging zien. Doodeng, en ik ben er ook echt heel ongelukkig door geweest, boos ook. Ik hoefde die bekendheid helemaal niet, ik deed gewoon wat ik het liefst deed."

De positieve reacties zorgden er uiteindelijk voor dat alles op zijn plek viel. Ten Napel schreef de regisseur van de serie zelfs een emotionele brief waarin ze haar dankbaarheid uitsprak en ook dat ze niet wist wat ze zonder Penoza moest.

Suikertante
Dat kwam mede door het feit dat een gevierd actrice als Monic Hendrickx haar serieus nam. "Ze was allesbehalve een moederfiguur, waardoor ik alles tegen haar kon vertellen. Bij wie ik sliep, alles."

Hendrickx: "Ik was meer een suikertante. Ik had wel de lusten, maar niet de lasten."

Net als bij Ten Napel zag Hendrickx ook de benjamin van de reeks Stijn Taverne (Boris) opgroeien. "Ik had het er laatst met hem over. In het eerste seizoen zat er een scène in dat hij in zijn bed plaste. Hij was nog maar een kind, twaalf jaar!"

Inmiddels is de acteur 20 en heeft hij een heftige verhaallijn met een heroïneverslaving achter de rug. Toch keert hij na dit seizoen het acteren de rug toe. "Ik ga een opleiding doen tot anesthesioloog," zegt Taverne. "Als ze me vragen voor de film? Ja, dan doe ik dat, maar wel naast de ­studie."

Meer over