Kunstwerken uit collectie ABN Amro worden geveild

Bij veilinghuis De Eland worden van 10 tot en met 18 september verschillende kunstwerken en objecten uit de collectie van ABN Amro geveild.

Het Parool
Een paar objecten van de ABN Amro-collectie Beeld De Eland
Een paar objecten van de ABN Amro-collectieBeeld De Eland

Een woordvoerder van ABN Amro: "Het gaat onder meer om werken van Karel Appel, Jan Cremer, Eugène Brands, Klaas Gubbels en Jeroen Krabbé."

Verschillende werken
"Als bijzonderheid wordt in deze veilingronde ook een aantal afgestoten objecten uit de historische collectie geveild, waaronder porselein en aardewerk, zilver, glas en houtsnijwerk."

De prijs varieert van 50 tot 100 euro tot enkele honderden euro's, afhankelijk van de bekendheid van de maker. Omdat er ook veel niet-unieke kunstwerken tussen zitten, zijn de meeste werken ook betaalbaar voor kunstliefhebbers met de kleine portemonnee.

Kunstcollectie
Het is niet de eerste keer dat ABN Amro werken uit de collectie veilt. "In 2010 werden, door de fusie van ABN Amro met Fortis Bank, de kunstcollecties en de historische collecties van beide banken samengevoegd. De collecties werden in kaart gebracht en geïnventariseerd. Hieruit bleek dat er veel dubbele exemplaren aanwezig waren. Daarom wordt een deel van de kunstcollectie verkocht. Uitgangspunt is om een kleinere collectie te behouden, met een nadruk op unieke hoogwaardige stukken."

De opbrengst van de veiling wordt gebruikt voor het actualiseren van de collectie en het aankopen van jong en aankomend talent. Zo werd in 2015 de ABN Amro Kunstprijs opnieuw lezen ingeblazen.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over