Kunstwerk ‘U bevindt zich hier’ maakt Oost bewuster van verleden

Langs het water op de Oranje Vrijstaatkade staan sinds woensdag 22 betonnen blokken met verwijzingen naar bekende mensen, groepen en plekken uit Oost. Dit kunstwerk - genaamd U bevindt zich hier - is de afsluiter van het kunstproject Erfenis van de twintigste eeuw.

Jaike Reitsema
Het kunstwerk ‘U Bevindt Zich Hier’, gemaakt door kunstenaar Martijn Sandberg (met pet), werd op woensdag onthuld door de stadsdeelbestuurder Ivar Manuel (rechts). Beeld Jean-Pierre Jans
Het kunstwerk ‘U Bevindt Zich Hier’, gemaakt door kunstenaar Martijn Sandberg (met pet), werd op woensdag onthuld door de stadsdeelbestuurder Ivar Manuel (rechts).Beeld Jean-Pierre Jans

“Maakt niet uit als het er niet meteen goed opstaat, ik ga het toch 22 keer doen,” grapt bestuurder van stadsdeel Oost Ivar Manuel tegen de fotograaf, terwijl hij het doek van het eerste betonblok trekt. Voor de onthulling nemen Ivar Manuel en kunstenaar Martijn Sandberg een klein groepje geïnteresseerden mee langs alle blokken. Er staat uitspraken en citaten op van bekende mensen uit Oost, zoals Renate Dorrestein, Wally Tax en Mathilde Wibaut.

‘U bevindt zich hier’, staat op het vierde betonblok in de rij. Het klinkt als een pijl op een stadskaart, maar dit is het blok dat symbool staat voor het hele kunstwerk. “Ik wil mensen aanmoedigen om zich bewust te worden van waar ze zijn,” vertelt Sandberg. “Hier in de Oostergasfabriek was het meldpunt voor Joden tijdens de laatste razzia in 1943. Dit zinnetje nodigt mensen uit om na te denken over de geschiedenis van deze plek, zonder dat het beschrijft wat er is gebeurd. Daarnaast is het omvattend voor het hele kunstwerk, omdat alle mensen uit Oost komen en dus hier ooit rondliepen.”

Erfenis van de twintigste eeuw

Al sinds 2002 is stadsdeel Oost bezig met het project Erfenis van de twintigste eeuw. Eerder verschenen er kunstwerken als het Theo Thijssenmonument op begraafplaats de Nieuwe Ooster en Flowers van Karel Appel bij station Muiderpoort. Bij U bevindt zich hier staan expres geen namen, zodat mensen vrij zijn om te interpreteren. Op de website www.u-bevindt-zich-hier.nl zijn de bijbehorende namen wel te vinden.

Op één van de betonblokken staat ‘Geen aanrecht maar kiesrecht’. Deze is gewijd aan de politica en feministe Mathilde Wibaut. Mirte Wibaut, haar achter-achterkleindochter, kreeg dinsdag te horen over deze ode aan haar verre familielid. “Ik vind het een mooi en krachtig statement, al helemaal omdat we dit jaar 100 jaar vrouwenkiesrecht vieren,” zegt Mirte. “Maar het is jammer dat er maar zo weinig vrouwen in dit kunstwerk voorkomen, maar 7 van de 22. Sinds er een beeld van mijn bet-overgrootvader Floor Wibaut werd geplaatst, heb ik er al voor gepleit om ook iets te doen voor Mathilde Wibaut. Wat dat betreft is dit een mooi begin, maar het is pas rond als hier evenveel zuilen voor mannen als voor vrouwen liggen.”

‘Elk nadeel heb zijn voordeel’

Stadsdeel Oost heeft hier ook over nagedacht. Een paar jaar geleden is besloten dat er meer vrouwen bij moesten en zijn er twee toegevoegd. Manuel: “Er is budget om er de komende jaren meer stenen bij te leggen. De buurt mag zelf mensen aandragen die ze er graag bij zouden zien, het mogen vanaf nu wel alleen nog maar vrouwen zijn.” Er is echter één bekende man uit Oost die er nog bij mag, de zuil staat al klaar. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’, staat daarop.

Meer over