Kunstveiling brengt recordbedrag op

De veiling van 70 moderne kunstwerken bij Christie's in New York heeft deze week in totaal 495 miljoen dollar (ruim 384 miljoen euro) opgebracht. Volgens het veilinghuis is het nog nooit eerder gebeurd dat een veiling van kunst zo een grote opbrengst had. In november 2006 bracht een veiling van impressionistische en moderne kunstwerken bij Christie's 491,5 miljoen dollar op.

Veilingmeester tijdens een eerdere veiling bij Christie's. Beeld epa
Veilingmeester tijdens een eerdere veiling bij Christie's.Beeld epa

Het hoogste bedrag werd deze week betaald voor een werk van de in 1956 overleden Amerikaanse kunstschilder Jackson Pollock. Zijn werk Number 19 uit 1948 bracht woensdag 58,4 miljoen dollar op. Een dag eerder ging het werk Onement VI van de Amerikaanse abstracte expressionist Barnett Newman voor 43,8 miljoen dollar onder de hamer. Van de 70 ingebrachte kunstwerken vonden er 4 geen koper.

De meeste geveilde kunstwerken kwamen uit twee collecties: die van de in september vorig jaar overleden zanger Andy Williams en de verzameling van de Amerikaanse filantropen Celeste en Armand Bartos. Voor maar liefst twaalf kunstenaars van wie werk onder de hamer kwam, is nog nooit zo veel betaald. Onder hen zijn de Belg Luc Tuymans, de Amerikaan Richard Serraen de Duitser Gerhard Richter. Het schilderij Woman (Blue Eyes) van de in Rotterdam geboren kunstenaar Willem de Kooning bracht 19,2 miljoen dollar op.

Meer over