Kunstschilder mag Stedelijk niet in na dreiging om op kunstwerken te plassen

Een kunstschilder heeft een toegangsverbod gekregen voor het Stedelijk Museum in Amsterdam omdat hij in e-mails heeft gedreigd op kunstwerken te plassen. De kunstenaar, waarvan de naam onbekend is, probeert het verbod maandag bij de rechter ongedaan te maken.

null Beeld anp
Beeld anp

'We betreuren het dat we voor de rechter staan, we hadden de kwestie graag anders opgelost', zegt een woordvoerster van het museum. 'Wel willen we benadrukken dat het Stedelijk goede redenen heeft voor het opgelegde toegangsverbod. De veiligheid van onze collectie is van primair belang voor ons.'

De kunstenaar werd al in 2012 de toegang geweigerd. In e-mails had hij te kennen gegeven een schilderij van Marlene Dumas 'met een welgemikte pisstraal te verbeteren' en een werk van Luc Tuymans onder te plassen. Dit jaar wilde het Stedelijk hem weer toelaten voor een proeftijd van een jaar.

Daarop zei hij samen met onder meer Willem Holleeder naar het museum te gaan en dat er dan een grote kans is dat Holleeder 'tegen een beeld van Dan Flavin gaat staan pissen'. Hierop werd hem de toegang tot het museum weer ontzegd.

Meer over