Kunstschilder Ger Lataster onderscheiden

Ger Lataster Archieffoto GPD 2005 Beeld
Ger Lataster Archieffoto GPD 2005

CULEMBORG - De Nederlandse kunstschilder Ger Lataster is vrijdagavond koninklijk onderscheiden. Burgemeester Roland van Schelven van Culemborg heeft de 90-jarige schilder vrijdag in de Grote of Barbarakerk in die stad benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Lataster heeft naam gemaakt als een van de grootste kunstenaars op het gebied van abstract expressionisme. Ook speelde hij de afgelopen vijftig jaar een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Amsterdamse en nationale beeldende kunst. De uitdrukkingskracht van zijn werk doet volgens kenners niet onder voor die van werken van zijn tijdgenoten Jorn, Appel en De Kooning.

Zijn werk is vertegenwoordigd in een groot aantal museale collecties in binnen- en buitenland, waaronder die in het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Bekende werken zijn het schilderij Spelende kinderen (1954) en de monumentale plafondschildering voor het Mauritshuis in Den Haag (Icarus Atlanticus, 1987-1988).

De geboren Schaesbergenaar wordt gerekend tot de zogenoemde Amsterdamse Limburgers, waartoe ook Pieter Defesche, Jef Diederen en Lei Molin behoren. Hij verwierf nationaal en internationaal bekendheid tijdens de hoogtijdagen van deze stroming in de jaren vijftig en zestig.

In februari kreeg Lataster ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag het Ereteken van Verdienste van de gemeente Amsterdam. De gemeente prees hem vanwege zijn verdienste als schilder en omdat hij als docent aan de Rijksakademie de stad Amsterdam heeft gepromoot. (ANP)

Meer over