Recensie

Kunstroute Secret Life of Art biedt een kunstig inkijkje in de buurt (****)

Secret Life of Art is op de Amsterdammer gericht, wonderschoon en alleen al om de stem van Cees van Ede de moeite waard.

Edith Andriesse
Een werk van Babette Welter dat te zien is tijdens Secret Life of Art Beeld SLOA
Een werk van Babette Welter dat te zien is tijdens Secret Life of ArtBeeld SLOA

Terwijl het Amsterdam Light Festival op zijn einde loopt, begint in West een bescheidener, persoonlijker, meer op de Amsterdammer gerichte, wonderschone kunstroute, waar verschillende disciplines tezamen komen. Ook deze route komt, net als de toeristentrekker uit het centrum, het best tot zijn recht in het donker.

Initiator Jeroen Kee maakte niet alleen een bijzondere installatie, een intrigerend slaapzaaltje, waar de lakens lichtjes opwaaien, ook nam hij audiotours op, met veertien verschillende schrijvers en acteurs.
Aan deze routes werkten tientallen buurtbewoners mee, die allen een geliefd object dat bij hen thuis aanwezig is, uitkozen. Op de website van Secret Life of Art vertellen ze hoe ze deze favoriete werken hebben verworven, en wat voor rol deze in hun leven spelen.

Gelegenheidsgaleriehouders
Sommige inzenders maken van de beschrijving al meteen een literair hoogstandje, zoals Arie Kant, die een werk instuurde dat hij ooit ontdekte van, toen nog, Rietveldstudent Abel Driehuizen. Die kan schilderen, dacht Kant, toen hij het voor 't eerst zag. Nu hangt het boven zijn dressoir en kunnen passanten meegenieten.

Meestal kan het publiek de schilderijen van de straat af zien. Tijdens de expositieperiode houden de gelegenheidsgaleriehouders de gordijnen daartoe open. Andere werken zijn door de organisatoren verplaatst. Zoals in het geval van een doek dat Marina Metaal maakte. Dat prijkt nu in wasserette 'Wash O Matic' in de Van Beuningenstraat. Sasha Tieman kocht dit schilderij. Het doet haar denken aan een veel te jong overleden vriendin. Metaal noemde haar werk Zeemeermin, omdat ze van het schilderij zweeft. Tieman: 'In totale concentratie, omgeven door een stilte die haar draagt.'

Cees van Ede (de man achter Het Uur van de Wolf) liet zich door dit werk inspireren voor een audiotochtje door de Staatsliedenbuurt vanuit Café De Pianist. De stem van Van Ede: 'In een ander seizoen is er heel wat meer groen in de Groen van Prinstererstraat, die door dit late uur grauwig en guur oogt.' Onder begeleiding van muziek van Willem Breuker neemt hij ons mee naar Saxomania in de van Boetzelaarstraat, en van daaruit naar de wasserette die, verrassing, 24 uur per dag geopend is.

Ophelia
Alleen al om Van Edes stem te horen is het de moeite waard om deze route te lopen. Hij nam de vrijheid om het schilderij om te dopen tot Ophelia, en brengt een eigen gedicht over haar ten gehore. Bovendien trakteert hij de geluidswandelaar op een mini-audiodocumentaire over het kraakverleden van deze buurt.

Zo hebben kunstenares, eigenares en schepper van de audiotour allemaal een andere invalshoek gegeven aan dit 'gesammtkunstwerkje'. En dan zijn er nog dertien andere tochten, van kroeg naar kunst (en terug) om achter het geheime leven van creaties te komen.

Meer over