Kunstprijs BACA voor Francis Alys

MAASTRICHT - De kunstenaar Francis Alys krijgt de BACA 2010, een tweejaarlijkse kunstprijs van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. De BACA (Biennial Award for Comtemporary Art) heeft ten doel om een kunstenaar te eren op grond van een avontuurlijk oeuvre en de invloed op andere (jongere) kunstenaars die ervan uitgaat.

De prijs wordt in het weekeinde van 6 en 7 november volgend jaar uitgereikt. Alys werd in 1959 in Antwerpen geboren als Francis de Smedt. Hij woont en werkt al meer dan twintig jaar in Mexico City en sinds kort ook in de Marokkaanse stad Casablanca. Zijn werk bestaat uit foto, video, film en geschilderd werk op papier en doek. Opvallend is dat hij regelmatig anderen in opdracht die schilderijen laat uitvoeren.

Zijn werk was onder meer te zien in Los Angeles, Basel en Londen. Volgend najaar is er een solotentoonstelling van de beeldend kunstenaar te zien bij Wiels, centrum voor hedendaagse kunst in Brussel. Rondom de uitreiking van de BACA organiseert het Bonnefantenmuseum in november volgend jaar een tentoonstelling, waarin ook het werk van een klein aantal kunstenaars van de Jan van Eyck Academie in Maastricht wordt opgenomen. Tevens geeft Francis Alys een masterclass in het museum. (ANP)

Het werk van Francis Alys. Foto ANP Beeld
Het werk van Francis Alys. Foto ANP
Meer over