PlusGallery Viewer

Kunstliefhebber Paul van Damme:‘Kunst moet raken en nieuwsgierig maken’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Rijksambtenaar Paul van Damme (64) is een snelle beslisser: zien, in een split second geraakt worden en dan kopen.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
D.D. Trans, Mémoire de la forêt noire (2018), galerie Ramakers. Beeld GALLERY VIEWER
D.D. Trans, Mémoire de la forêt noire (2018), galerie Ramakers.Beeld GALLERY VIEWER

Wat betekent kunst voor u?

“Veel, het heeft een belangrijke plaats in mijn leven! Kunst spreekt mij aan als het mij bij het eerste contact raakt, en dat is vaak in een split second. Het moet mij treffen en nieuwsgierig maken: wat wil de maker hiermee zeggen?”

Heeft u kunst van huis uit mee­gekregen?

“Als kind was ik altijd druk met potlood en papier; dat werd thuis ook ­gestimuleerd. Mijn moeder had een abonnement op Openbaar Kunst­bezit en in de bijbehorende catalogi zag ik – ik was een jaar of tien – dingen die ik nog nooit had gezien: abstracte werken van Mondriaan, een stoel van Rietveld en beelden van Henry Moore. Dat dat mogelijk was! Sindsdien was mijn interesse voor kunst gewekt.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik lees kunsttijdschriften zoals See All This en Museum Tijdschrift, en ik ga natuurlijk veel met eigen ogen zien in galeries en musea.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Om zicht te krijgen op wat er zoal gaande is, ga ik graag naar kunstbeurzen. Daar loop ik overigens vaak vrij snel doorheen, ik laat mij triggeren door werken die me raken. Om echt kunst te beleven geef ik de voorkeur aan een galerie of museum.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Een lastige vraag, ik heb daar geen vaste regel voor. Het kan het ene jaar geen enkel werk zijn en een ander jaar meerdere kunstwerken tegelijk. Kwantiteit is niets voor mij, ik ga ­liever voor kwaliteit.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Meestal koop ik in een galerie, soms op een beurs.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ik ben een snelle beslisser: eerst zien, dan geraakt worden en vervolgens kopen.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Ik kom graag bij Catalijn Ramakers van Galerie Ramakers in Den Haag; een galerie met een geweldige groep kunstenaars. Catalijn weet iedere keer weer een mooie expositie neer te zetten.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Hmm, even dromen. Dan denk ik in de eerste plaats aan werk van arte­poverakunstenaar Giuseppe Penone: geweldig hoe hij werkt met de natuur, maar ook voor de Casserole de Moules van Marcel Broodthaers heb ik nog wel een mooi plekje in huis.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“D.D. Trans is door zijn bedrieglijke eenvoud erg aantrekkelijk: hij kan met simpele middelen een andere wereld neerzetten en je bij de eerste aanblik in verwarring brengen. Dat is iets wat bij mij erg goed werkt.”

“Ik houd erg van het werk van ­Michael Johansson, en dan vooral van zijn stapelingen van glas. Ik ben de gelukkige bezitter van een van zijn werken.”

“De schilderijen van Willy de Sauter lijken bij de eerste aanblik eenvou­dige monochromen, maar bij nader bekijken zie je naast nuances in de kleurvlakken ook mooi glanzende delen. Het is werk dat ik wil aan­raken.”

Paul van Damme, ‘Ik ga graag naar kunstbeurzen, maar loop er vaak wel vrij snel doorheen.’ Beeld Paul Van Damme
Paul van Damme, ‘Ik ga graag naar kunstbeurzen, maar loop er vaak wel vrij snel doorheen.’Beeld Paul Van Damme

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over