Kunsthandelaar Jan Six opnieuw beschuldigd van bedrog

Kunsthandelaar Jan Six wordt opnieuw beschuldigd van bedrog. Verschillende kunstverzamelaars, waaronder de Amerikaanse miljardair Thomas Kaplan, betichten Six in NRC van leugens.

Het Parool
Jan Six in de Hermitage in Amsterdam.  Beeld ANP
Jan Six in de Hermitage in Amsterdam.Beeld ANP

Jan Six, die de afgelopen jaren een sterrenstatus opbouwde in de kunstwereld na zijn ontdekking van een Rembrandt, wordt door NRC een ‘paria in de kunstwereld’ genoemd. Kaplan noemt hem ‘het pure kwaad’. “Hij loog zo vaak in mijn gezicht,” aldus de kunstverzamelaar. “Het is een epische tragedie voor de naam Jan Six, in heden en verleden.”

Een anonieme kunsthandelaar vertelt in NRC dat hij met Six had afgesproken samen een schilderij van een kameel van Jan Asselijn te kopen. De opbrengst zou verdeeld worden. Later bleek Six het werk alleen gekocht te hebben. Daarnaast beschuldigt Kaplan Six ervan hem te hebben bedonderd, door hem ‘twee hele beroerde schilderijen’ aan te bieden.

Bedrog

Six werd twee jaar geleden al door kunsthandelaar Sander Bijl beschuldigd van bedrog. Bijl zou de onbekende Rembrandt destijds ook op het oog hebben, maar viste achter het net toen Six zich niet aan de afspraak hield om het kunstwerk samen te kopen. Six bood samen met een andere compagnon meer dan de afgesproken limiet en ging er met de Rembrandt vandoor, beweerde Bijl.

Jan Six is een telg uit het bekende Amsterdams patriciërsgeslacht Six. Zijn voorvader Jan Six I werd geschilderd door Rembrandt.

17-04-2021: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de anonieme kunsthandelaar samen met Six het schilderij ‘De bedreigde zwaan' van Jan Asselijn zou kopen. Dat klopt niet: het gaat om een ongetiteld werk met een kameel erop.

Meer over