Kunstenaarsduo J&B toont een portret van een natie in nood

Kunstenaarsduo J&B maakte het werk The Divided State of America voor Galerie Eenwerk, tot vier dagen na de Amerikaanse verkiezingen te zien. Onder andere de hartverscheurende dialoog tussen George Floyd en zijn moordenaars komt voorbij.

Edo Dijksterhuis
null Beeld Ernst Moritz
Beeld Ernst Moritz

‘I can’t breathe.’ George Floyd zegt het voor het eerst 24 seconden nadat hij is gearresteerd en tegen de grond is gewerkt met een agentenknie in zijn nek. Hij herhaalt het zinnetje nog achttien keer. Zijn laatste woord is please. Daarna volgt een paar seconden stilte en sterft hij. De klok stopt op 8 minuten en 46 seconden.

“Iedereen heeft de beelden van George Floyds dood op zijn netvlies, maar als je het hele sterfproces meemaakt, bijna negen minuten, realiseer je je hoe schokkend lang het heeft geduurd,” stelt kunstenaarsduo J&B. “Tijdens onze research ontdekten wij het transcript van de bodycams die de arresterende politieagenten droegen. Wij tonen alleen de tekst, kaal en objectief maar ook heel direct.”

De hartverscheurende dialoog tussen Floyd en zijn moordenaars is onderdeel van het werk The Divided State of America dat J&B maakte voor Galerie Eenwerk. Het bestaat uit een omgekeerde Amerikaanse vlag op de glazen gevel op één hoog. Het duo maakte de stars-and-stripes uit gekleurde vuilniszakken, hun signaturemateriaal. “Amerikaanse vlaggen zijn een terugkerend thema in de hedendaagse kunst, denk bijvoorbeeld aan Jasper Johns. Onze vlag is ook een verwijzing naar African-American Flag – de stars-and-stripes in rood, zwart en groen –van David Hammons, waar Eenwerk drie jaar geleden mee opende.”

In de VS is een omgekeerde vlag een erkend noodsignaal. “Met een president die zo veel haat zaait, kun je stellen dat Amerika een natie in nood is,” vinden de kunstenaars. “Er ontbreken sterren en balken in onze vlag. Dat is symbolisch voor alle groepen die zich buitengesloten en niet serieus genomen voelen, inclusief de witte arbeidersklasse.”

Van buiten is het kunstwerk een vuilniszakschilderij. Binnen zorgt het glas-in-loodeffect voor een bijna gewijde sfeer. En als ’s avonds de projector aangaat, toont de vlag zijn derde gezicht aan de straat. In de bovenste balk glijden de namen van staten voorbij, blauw voor democratisch, rood voor republikeins. Bij Minnesota start de klok van George Floyd.

Daarnaast zijn er tweets te lezen van beide kanten van het politieke spectrum. “Het is niet onze mening maar een portret van een verdeeld land,” benadrukken J&B. “Naast domme uitspraken van Trump laten we ook zien dat er onder hem wel tienduizend nieuwe fabrieken zijn geopend. En van Biden hebben we de uitspraak ‘It’s time to pass the torch to a new generation’, die hij maar liefst 33 jaar geleden deed.”

The Divided State of America is te zien tot vier dagen na de Amerikaanse verkiezingen. J&B verwachten dat Biden zal winnen. “Maar daarmee is het land niet van de problemen en de polarisatie af.”

The Divided State of America
J&B
Eenwerk, Koninginneweg 176
Te zien t/m 7 november

Meer over