KRO boos: RTL's De Boerenbruiloft is kopie BZV

De KRO is niet blij met de aankondiging over het nieuwe programma De Boerenbruiloft dat RTL 4 wil gaan uitzenden. 'Het lijkt erop dat RTL schaamteloos probeert mee te liften op het succes van KRO's Boer Zoekt Vrouw,' aldus KRO-directeur Taco Rijssemus. De zender sluit dan ook niet uit juridische stappen te nemen.

Redactie
Presentatrice en gezicht van BZV, Yvon Jaspers. FOTO ANP Beeld
Presentatrice en gezicht van BZV, Yvon Jaspers. FOTO ANP

Rijssemus zal overleggen met Fremantle, het RTL-bedrijf dat Boer Zoekt Vrouw produceert. 'We zullen RTL hier zeker op aanspreken. Afhankelijk van hun antwoorden beraden wij ons over juridische stappen,' verklaarde hij. Op de website van de Mediacourant staat dat De Boerenbruiloft, een productie van John de Mols Talpa, gaat over een vrijgezelle boer op zoek naar een vrouw.

Hetzelfde decor
'Dit is zeker geen kopie, maar in de huidige tv-wereld is het wel zo dat er alternatieven verschijnen als iemand een succes heeft,' verdedigt De Mol in De Telegraaf. 'In een genre zijn bepaalde formules mogelijk, maar het decor van De Boerenbruiloft is inderdaad hetzelfde als bij Boer zoekt Vrouw.'

Bang voor een eventuele rechtszaak is De Mol niet. 'Ik kan wel twintig verschillen met Boer Zoekt Vrouw noemen en één daarvan is dat dit programma om slechts één boer en twaalf vrouwen draait. Van die twaalf vrouwen komen er vervolgens zes op zijn boerderij wonen. Uiteindelijk blijft hij met één dame over en met haar gaat-ie trouwen.'

Variant

Ook RTL 4-baas Erland Galjaard ziet geen kwaad in het concept van De Boerenbruiloft. 'Het vertrekpunt is niet dat wij een variant van Boer Zoekt Vrouw moeten hebben, maar meer willen doen op gebied van relaties. De Boerenbruiloft is geen boerenprogramma, maar een datingshow. Net zoals we bij de talentenjachten niet na Idols zijn gestopt, maar verder zijn gegaan met bijvoorbeeld X Factor, Holland's Got Talent en The Voice of Holland,' vervolgt hij.

De boerenshows worden waarschijnlijk niet tegelijk uitgezonden. 'Ik ben niet zo bezig met de concurrentie, maar ik verwacht niet dat dit programma tegelijkertijd met Boer Zoekt Vrouw te zien is,' besluit Galjaard.

Meer over