Ossip - 19.2.015 M.Ö.Ö.S (Assemblage, 2018, 37 x 30 x 11 cm, uniek werk).

PlusGallery Viewer

Kris van der Hart: ‘Ik kom overal met mijn kunstloopjes’

Ossip - 19.2.015 M.Ö.Ö.S (Assemblage, 2018, 37 x 30 x 11 cm, uniek werk).Beeld Ossip

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Kris van der Hart, medeoprichter Embassy of Art, gaat het liefst op straat op zoek naar kunst.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

Kunst is voor mij als een energiebron. Kunst troost, kunst laaft, kunst prikkelt en kunst daagt uit. Het omgaan met kunst – en de omgang met kunstenaars – is wat mij drijft. Kunst maakt mij gelukkig. En daar draait het toch allemaal om.

Kreeg u kunst van huis uit mee?

Mijn alleenstaande moeder had het druk genoeg, dus ik heb zelf mijn weg in kunstland gezocht en gevonden.

Ik was een heel nieuwsgierig jongetje, altijd op zoek naar kennis. Die vond ik eerst in de literatuur, later ben ik afgeslagen richting beeldende kunst.

Waar betrekt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld?

Vanuit mijn netwerk krijg ik vrij snel nieuwe ontwikkelingen doorgespeeld, vaak als een (online) mix van feiten, veronderstellingen, amusante nieuwtjes en achterklap.

Waar bekijkt u het liefste kunst?

Het liefste ben ik op straat op zoek naar kunst: met mijn ‘kunstloopjes’ kom ik overal. Ik houd van atelier­bezoek en direct contact met de kunstenaar in zijn of haar vertrouwde omgeving. Ik stap ook heel graag en vaak bij galeries naar binnen om daar nieuw werk te ontdekken.

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

Dat wisselt. Soms een groot (lees: kostbaar) werk en dan een tijd niets, soms een paar werken per kwartaal. Ik houd van jong talent scouten en koop vaak kunst uit de beginjaren van een kunstenaar. Mijn voorkeur gaat uit naar uniek werk.

Waar koopt u: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

Het liefst bij de kunstenaar in het atelier, dichter bij de bron kun je niet komen. Maar je gaat ook voor bepaald werk naar een bepaalde galerie. Op beurzen kom ik soms werken tegen waar ik spontaan verliefd op word, werken die op mij hebben gewacht.

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

Sinds kort woon ik samen met Sybila, en dat betekent ook dat onze kunstverzamelingen samengevoegd worden, voor zover dat mogelijk is. Verzamelaars komen altijd ruimte te kort en dat betekent vooral dat nieuwe aanwinsten in het grote geheel moeten passen.

Is er een galerie waarmee u een speciale band heeft?

Ik kom graag bij Galerie Roger Katwijk omdat ik (bijna) al zijn kunstenaars goed vind; bij Ron Mandos word ik altijd verrast door de geweldige – on-Nederlandse – presentaties. Mini Galerie en No Man’s Art Gallery volg ik om hun eigenzinnigheid.

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen

Als Amsterdammer met een dakterras zou ik graag een beeldentuin willen hebben met drie grote werken van Richard Serra. En ik zou een Rothko willen (No. 210/No. 211) om een privé Rothko-kapel te bouwen. Aan de andere kant ook weer niet, omdat ik de verwondering wil delen.

Wie zijn je favoriete kunstenaars?

Wij zijn grote fans van Bram Braam. Ruw in zijn materiaal, verfijnd in de afwerking, voor ons de nieuwe vaandeldrager van urban minimalisme.

De werken van Ossip zijn betoverend. Er komen zoveel werelden en verhalen bij elkaar in zijn werken en die blijven verwonderen.

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over