PlusNieuws kort

Kort nieuws uit de kunstwereld

Het Parool

Michelle zingt volkslied bij GP Zandvoort, dj’s worden betaald

Davina Michelle gaat zondag 5 september het volkslied zingen bij de opening van de Dutch Grand Prix (DGP). Dj’s die tussen de races door muzikale intermezzo’s verzorgen, zullen worden betaald. De zangeres liet eerder weten alleen op te treden als andere artiesten betaald zouden krijgen. Michelle had toegezegd het volkslied gratis te zingen. Prins Bernhard, de mede-eigenaar van het circuit, had meerdere artiesten ook gevraagd gratis op te treden. Dit leidde tot ophef.

De Volkskrant krijgt toch weer ombudsman

Mediajournalist Jeroen Trommelen wordt vanaf 1 januari de nieuwe ombudsman van de Volkskrant. De vorige ombudsman, Jean-Pierre Geelen, stopte in de zomer van 2019 en uitte toen zijn twijfels over het instituut. Hoofdredacteur Pieter Klok liet dit voorjaar echter toch doorschemeren weer te denken aan het aanstellen van een nieuwe ombudsman en voegt nu daad bij woord. Een van Kloks redenen was een incident met een spotprent van Maurice de Hond die deed denken aan nazi-propaganda uit de jaren dertig.

Nieuw album Kanye West breekt records

Het langverwachte nieuwe album Donda van Kanye West, dat zondag werd gelanceerd, is bij Apple Music direct als hoogste binnenkomer genoteerd. Donda, vernoemd naar Kanyes overleden moeder, bereikte de nummer 1-positie in 152 landen binnen 24 uur. Ook op Spotify was het het meest gestreamde album tot dusver in 2021. Ye, zoals de zanger tegenwoordig genoemd wil worden, liet zondag nog weten dat de plaat zonder zijn toestemming door platenmaatschappij Universal is uitgebracht.

Sopraan Marianne Blok overleden

De Nederlandse sopraan Marianne Blok, geboren in Panama, is vorige week op tachtigjarige leeftijd overleden. Ze studeerde met tienen af aan het conservatorium van Amsterdam en werd een gevierd coloratuursopraan. Bij de Nederlandse Operastichting zong ze de rol van Koningin van de nacht in Mozarts Zauberflöte en deed dat ook vele malen in het buitenland. Peter Schat schreef met haar stem in gedachten zijn opera Aap verslaat de knekelgeest. Blok gaf daarnaast les aan meerdere conservatoria.

Meer over