Plus

Kort nieuws uit de kunstwereld

Het Parool

‘30’ van Adele nu al bestverkochte album 2021

Het nieuwe album van Adele is net uit, maar breekt nu al records. In de Verenigde Staten werden in drie dagen al meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Daarmee is 30 nu al het bestverkochte album van het jaar, meldt vakblad Billboard. Koploper was tot dusver Evermore van Taylor Swift, dat 462.000 keer werd verkocht. 30 komt volgende week zo goed als zeker binnen op de eerste plaats van de Billboard 200. Ook in veel andere landen is Adele op koers voor een toppositie.

Jay-Z nu meeste nominaties voor Grammy’s ooit

Met de drie Grammynominaties die hij dinsdag in de wacht sleepte, is rapper Jay-Z nu de artiest met de meeste nominaties in de muziekgeschiedenis. De rapper kwam nu in totaal 83 keer in aanmerking voor de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen. Jay-Z bracht in 2017 voor het laatst een album uit, maar is genomineerd voor samenwerkingen met Kanye West en DMX. De Grammy’s worden op 31 januari uitgereikt. Ook de Nederlandse dj’s Tiësto en Afrojack zijn genomineerd.

Correspondent Bram Vermeulen verlaat NOS

Bram Vermeulen stopt na twintig jaar als buitenlandcorrespondent van de NOS. De journalist wil zich volledig richten op het tv-programma Frontlinie, dat hij voor de VPRO maakt. Vermeulen, die ook schrijft voor NRC, begon als correspondent in het zuidelijk deel van Afrika. Vanaf 2009 was hij enkele jaren actief in Turkije. Sinds 2013 is hij weer terug in Zuid-Afrika. Voor de VPRO maakte Vermeulen al diverse documentaireseries waaronder In Turkije.

34ste editie PAN succesvol verlopen

De 34ste editie van PAN Amsterdam is succesvol afgesloten. 29.000 kunstliefhebbers bezochten de meerdaagse beurs in de RAI. Dat zijn er 25 procent minder dan gebruikelijk, maar de honderd deelnemers deden goede zaken. Niet alleen particulieren, ook verschillende musea kochten kunstwerken. Zo wist Museum Volkenkunde Leiden twee schilderingen van Kawahara Keiga (1786 – 1860) te bemachtigen. De 35ste editie van PA staat gepland voor 20-27 november 2022.

Meer over