PlusRecensie

Kordz brengt de vermenselijkte variant van Sakamoto’s mechanische precisie

Erik Voermans

Alexandre Kordzaia (1994), beter ­bekend als Kordz, houdt net zo min van grenzen als van de term cross-over. Er valt niets te crossen; hij kijkt zijn leven lang al 360 graden om zich heen. Hij groeide op in Zwitserland en Georgië, studeerde compositie aan het conservatorium in Den Haag, waar hij les kreeg van Peter Adriaansz en Yannis Kyriakides en houdt net zo veel van Stravinsky en Ravel als van James Brown, Prince, Daft Punk en Ryuichi Sakamoto.

Kordz x Sakamoto, Holland Festival 2021 Beeld youtube
Kordz x Sakamoto, Holland Festival 2021Beeld youtube

Van Sakamoto bewerkte hij een paar jaar terug het stuk Rain, waar de Japanse ster over te spreken moet zijn geweest, want hij deelde het op sociale media.

Luchtige avond

Dit bleek de aanloop tot het programma dat gisteren in het Muziekgebouw klonk in het kader van het Holland Festival. Asko|Schönberg speelde een uur lang stukken van ­Sakamoto in interpretaties van Kordz, scenografisch uitgelicht en ingekleurd door Boris Acket. Het werd een luchtige avond, waarin Kordz vanachter een piano en een synthe­sizer een versterkt ensemble aanvoerde in een ononderbroken keten van meer of minder aanstekelijke melodieën van Sakamoto.

Waar nodig voegde Kordz elektronische beats aan de texturen toe, of gebruikte een vocoder, waarbij maar weer eens bleek dat het voor klassiek opgeleide topmusici niet vanzelfsprekend is dat ze echt een lekkere groove kunnen neerzetten.

Als vermenselijkte variant van de mechanische precisie waarmee het Yellow Magic Orchestra opereerde, de band waarmee Sakamoto in de ­jaren tachtig succes en invloed had, was dit niettemin zeer genietbaar.

Optimisme

Wie vanavond naar de live-uitvoering op NPO Radio 4 luistert, moet het stellen zonder de visuele component van Boris Acket, die met bewegende lichtbanen in vele kleuren zeer effectief een dimensie aan de muziek toevoegde. Mede daardoor was het niet moeilijk je een uur lang te laten betoveren, al was het maar door de vrolijkheid en het onverwoestbare optimisme van de muziek.

Aan het slot vroeg Kordz applaus voor Sakamoto, ‘die hier vanwege zijn ziekte niet bij kon zijn’. Een mooi moment.

Holland Festival

Kordz X Sakamoto
Door Asko|Schönberg o.l.v. Kordz
Gehoord 14 juni, Muziekgebouw
Nog te horen vanavond en 16 juni, aldaar

Kordz x Sakamoto
holland festival 2021

kosteloos Beeld youtube
Kordz x Sakamotoholland festival 2021kosteloosBeeld youtube
Meer over