Koning onthult gedenksteen Multatuli in Nieuwe Kerk

Koning Willem-Alexander onthult op 17 februari in De Nieuwe Kerk een gedenksteen voor de schrijver Multatuli.

Het Parool
Koningin Beatrix onthulde in 1987 al een standbeeld van Multatuli op de Torensluis aan het Singel. Het beeld is gemaakt door de in 2003 overleden kunstenaar Hans Bayens. Beeld Tammy Van Nerum
Koningin Beatrix onthulde in 1987 al een standbeeld van Multatuli op de Torensluis aan het Singel. Het beeld is gemaakt door de in 2003 overleden kunstenaar Hans Bayens.Beeld Tammy Van Nerum

Daarmee opent de koning officieel het Multatuli-jaar: op 2 maart van dit jaar is het 200 jaar geleden dat de schrijver in Amsterdam werd geboren. Het hele jaar 2020 zal Multatuli, die in werkelijkheid Eduard Douwes Dekker heette, worden herdacht met verschillende activiteiten.

Multatuli verwierf faam met Max Havelaar, het boek uit 1859 waarin hij de koloniale misstanden in Nederlands-Indië beschreef. Dat schreef hij op basis van zijn eigen ervaringen als ambtenaar in de vroegere kolonie van Nederland.

Literair pantheon

De gedenksteen voor Multatuli, ontworpen door kunstenaar Jeroen Henneman, is een nieuwe toevoeging aan het literaire pantheon van De Nieuwe Kerk. Tal van grote schrijvers, zoals P.C. Hooft, Hella S. Haasse en Johan Huizinga, zijn in de kerk aan de Dam begraven of worden daar herdacht.

Tijdens de onthulling zal schrijver Arnon Grunberg een lofrede op Multatuli houden en kruipt acteur Thom Hoffman in de huid van de auteur. Elsbeth Etty, de voorzitter van het Multatuli Genootschap, zal een toespraak houden.

Website

Het Multatuli Genootschap werkt ook aan een ‘digitaal standbeeld’: Multatuli Online. Op deze website zullen onder meer beeldmateriaal, het hele oeuvre van de schrijver en zijn volledige correspondentie toegankelijk gemaakt worden.

Meer over