Review

Komproe komt in de bios met veel weg

AMSTERDAM - Ooit was het heel normaal dat artiesten in de bioscoop optraden voordat het hoofdprogramma begon. Howard Komproe blaast die oude traditie met Doe je ding op een nieuwe manier leven in: hij ís het hoofdprogramma. Het witte doek gebruikt hij ter ondersteuning van zijn act. Vooraf zien we bijvoorbeeld 'live' hoe de comedian zich in de kleedkamer ontspant voor zijn optreden. Het haar alle kanten op, twee bevallige dames aan zijn zijde.

Het heeft wel wat, cabaret in Tuschinski. Wijntje erbij, hapje onder handbereik: de sfeer is veel losser dan in een theater en daar voelt Komproe zich zichtbaar lekker bij. Hij is een uitstekende verteller, die stoere grappen over 'chickies regelen' moeiteloos afwisselt met verhalen over zijn twee dochters en rake observaties over het verschil tussen vaders en moeders. Komproe zorgt niet direct voor buikpijn van het lachen, maar door zijn jongensachtige voorkomen en nonchalante manier van optreden is het een genot om naar hem te kijken. Bovendien heeft hij treffende imitaties in huis. Nu eens niet van bekendheden, maar van een kind dat zijn zin niet krijgt. Of van een voetballer die in volslagen nietszeggende termen over een net gespeelde wedstrijd vertelt.

Komproes moraal is simpel: doe je ding. Laat je niet door anderen vertellen wat goed is, maar doe je ding. Ben je veel te dik? Zeg dan niet dat je zware botten hebt, maar geef gewoon toe dat je van lekker en veel eten houdt. En omdat hij niet over anderen oordeelt, komt Komproe zelf met veel weg. Het publiek vragen mee te klappen met een nogal corny liedje over wat je zoekt in het leven bijvoorbeeld. ''En voor de blanke mensen: wel in de maat hè.''

De videofragmenten tussendoor geven de comedian de kans een-tweetjes op te zetten: een grap voorbereiden en die op het scherm afmaken. Of een duet te zingen met de band Replay, waarvan hij niet begrijpt dat die ooit vrijwillig ('het was geen taakstraf!') een nummer opnam met Gordon.

Met Doe je ding laat Komproe zien dat de bioscoop een uitstekende plek is voor stand-up: niet alleen is de sfeer anders, de wisselwerking tussen conferences en fragmenten geeft een onemanshow ook veel meer dynamiek dan gewoonlijk. Wie volgt zijn voorbeeld? (MIKE PEEK)

Comedy Howard Komproe: Doe je ding. Gezien: 30/10 in Tuschinski.

Website Howard Komproe

null Beeld
Meer over