PlusBoekrecensie

Kleurrijke Ana geeft roman met stevig thema aangename lichtheid

Ana groeit op in een familie die ooit welvarend was, maar nu aan de grond zit. Terwijl de volwassenen worstelen met alle problemen, zoekt het Spaanse meisje haar weg naar volwassenheid. Naar verluidt baseerde Amalia de Tena, echtgenote van Herman Koch, het verhaal op haar eigen familiegeschiedenis.

Vivian de Gier
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ooit waren de Sotomayors welvarende landeigenaren. Maar sinds ze hun bezittingen zijn kwijtgeraakt, is moeder Eugenia kostwinner. Vader Luís brengt zijn tijd liever door in het café, in hun wijk in de stad Mérida.

Ana en haar twee jaar oudere, bijdehante zus Marí del Mar begrijpen niet goed wat er aan de hand is, maar proberen er het beste van te maken. Geldgebrek en overspel leiden tot de nodige spanningen en ruzies thuis, en ook op de nonnenschool loopt het niet altijd even lekker. Zo krijgt Ana een 0 voor een overhoring over Franco, omdat ze hem een dictator noemt.

Landeigenaar zonder land

Even lijkt het leven van de Sotomayors te verbeteren als vader Luís een baan krijgt als verzekeringsagent en het gezin naar Sevilla verhuist. Eindelijk hoeft Ana haar klasgenoten niet meer tig keer op een dag uit te leggen wat een landeigenaar zonder land nou eigenlijk is. Maar ook daar kan haar vader zijn draai niet vinden, en moeder Eugenia keert met de meisjes terug naar Mérida.

Jij krijgt van mij een wit paard cadeau is een portret van een getroebleerde Spaanse familie die ook al in eerdere generaties het nodige te verstouwen heeft gekregen. Door de jaren heen ontdekt Ana welke verzwegen gebeurtenissen hun stempel op haar familie hebben gedrukt.

Eigen familiegeschiedenis

Naar verluidt baseerde Amalia de Tena, echtgenote van Herman Koch, het verhaal op haar eigen familiegeschiedenis. Franco’s dictatuur vormt de achtergrond, maar omdat het verhaal wordt verteld door de ogen van een opgroeiend meisje, speelt politiek geen al te nadrukkelijke rol. Lezers die niet zo veel van de Spaanse geschiedenis afweten, zullen sommige connotaties wel misschien ontgaan.

Maar het gekozen perspectief geeft de roman, die toch stevige thema’s aansnijdt, tegelijk ook een aangename lichtheid. Ana en de andere kleurrijke personages zijn figuren om wie je gaat geven. ‘Kon ik maar alle ellende uit het verleden wissen en de gaten vullen met hoe het geweest had kunnen zijn maar nooit is geworden,’ verzucht ze. Als lezer zou je haar dat van harte gunnen.

Jij krijgt van mij een wit paard cadeau

Amalia de Tena,

Vertaald door Els Pelgrom,

Ambo|Anthos, €22,99

281 blz.

null Beeld -
Beeld -
Meer over